Linkovi

Hapšenja na protestima širom SAD


Protesti u Finiksu, u Arizoni
Protesti u Finiksu, u Arizoni

Širom Sjedinjenih Država uhapšene su desetine demonstranata koji su protestovali zbog policijskog ubistva Afroamerikanaca, dok se nacija još oporavlja od ubistva pet policajaca u Dalasu.

Protesti su održani sinoć i jutros u gradu Baton Ruž u Luizijani gdje je Derej Mekeson, istaknuti aktivista povezan sa pokretom “Životi crnaca su važni", uživo na internetu prenosio svoje hapšenje.

Mekeson i ostali demonstranti protestovali su zbog ubistva Altona Sterlinga, oca petoro djece, kojeg je policija upucala ispred jedne prodavnice. Policija je upozorila demonstrante da ne izlaze na autoput, dok je Mekeson više puta ponovio da učesnici protesta nemaju kuda da idu.

U gradu Sent Pol, u Minesoti, gde je protekle nedelje ubijen još jedan Afroamerikanac Filando Kastil, kojeg je policija prvobitno zaustavila zbog polomljenog svijetla, stotine demonstranata gađale su policiju petardama, kamenicama i bocama. Teško naoružani policajci upotrebili su dimne bombe i biber sprej da bi rasterali učesnike protesta, dok je oko 100 ljudi uhapšeno. U sukobu je lakše povređeno 27 policajaca.

Policajci širom zemlje su na oprezu posle ubistva petoro njihovih kolega u Dalasu, koje je snajperom upucao afroamerički vojni veteran Majka Džonson tokom mirnih protesta zbog ubistava u Luizijani i Minesoti. Džonson, kojeg je policija ubila, planirao je veće napade, saopštio je danas šef policije u Dalasu.

Na policiju je pucano i u Tenesiju i Viskonsinu, dok su zvaničnici u većim gradovima naložili policajcima da iz bezbednosti patroliraju u parovima.

U San Francisku, policija je najmanje dva buta zatvarala pristup jednom od glavnih mostova, nakon što su demonstranti blokirali prilazne rampe. Protesti su održani i u drugim gradovima, među kojima su Vašington, Njujork, Nešvil i Indijanapolis.

XS
SM
MD
LG