Linkovi

SAD posle nedelje nasilja: Bdenja, protesti i hapšenja


Memorijal ubijenim policajcima u Dalasu
Memorijal ubijenim policajcima u Dalasu

U Sjedinjenim Državama nastavljaju se protesti zbog policijskog ubistva dvojice Afroamerikanaca, kao i hapšenja demonstranata. U međuvremenu, policija je objavila nove informacije o napadaču koji je ubio petoricu policajaca u Dalasu, u Teksasu.

Molitve za Dalas, koji pokušava da se oporavi od prošlonedeljnog ubistva petorice policajaca tokom mirnog protesta pokreta „Životi crnaca su važni.“...

Šetamija Tejlor, koja je povrijeđena u napadu snajperiste Majke Džonsona, za televiziju Ej-Bi-Si kaže da su ona i njen sin preživjeli zahvaljujući herojskim akcijama nekoliko policajaca.

"Policajac je pitao da li je neko povrijeđen i kada sam rekla da sam pogođena u nogu, odmah su krenuli u akciju i okružili nas.”

Policija i dalje istražuje život Džonsona koji je, kako je navedeno, u kući držao materijal za pravljenje bombi.

Ta osoba je očigledna bila mentallno poremećena i rešena da ubija policajce”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare šef policije u Dalasu Dejvid Braun.

Istražitelji navode da je vojni veteran pohađao časove samoodbrane i kući izvodio taktičke vježbe. Takođe se vjeruje da je planirao čak veći napad, ali da je sve ubrzao zbog prošlonedeljnog ubistva dvojice Afroamerikanaca. Džonson je ubijen posle dvosatnih pregovora sa policijom, koja je upotrijebila robot sa bombom.

“Za mene nije bilo etičke dileme. To bih uradio ponovo da bih spasio živote policajaca”, naglasio je Braun.

Prvi put su se oglasili i Džonsonovi roditelji koji su za medijski vebsajt "The Blaze", rekli da se njihov sin promijenio nakon što je prošle godine pušten iz vojske. Takođe su naveli da je po odlasku iz vojske, Majka počeo da proučava afroameričku istoriju i nasljeđe i da nikada nije ispoljavao mržnju prema bijelcima.

Protest u Baton Ružu
Protest u Baton Ružu

U međuvremenu, nastavljaju se protesti u mnogim gradovima širom zemlje zbog ubistva Altona Sterlinga u Baton Ružu i Filanda Kastila u Minesoti, uz sporadične sukobe demonstranata i policije i brojna hapšenja.

Vlasti u Baton Ružu uhapsile su više od 160 demonstranata tokom vikenda. Stanovnica tog grada, Liza Batist, ponudila je pojedinim učesnicima protesta da se sakriju u njenom dvorištu.

"Imam prijatelje preko puta ulice. Volim ih i dobri su policajci. Međutim, ovim ljudima je bilo potrebno utošište koje sam im ja pružila. Samo bih voljela da mogu da nađu način da započnu pozitivan dijalog.”

U Filadelfiji se danas protestovalo šesti dan za redom. U Los Anđelesu, demonstranti su blokirali jedan od glavnih autoputeva. U sukobima u Minesoti, povrijeđen je 21 policajac. Međutim, u Noksvilu, u Tenesiju, šef policije i demonstranti držali su se za ruke.

Nedavno nasilje zbližilo je pojedine zajednice, dok je u nekima dodatno produbilo podjele. Predsjednik Barak Obama, koji će sjutra posjetiti Dalas, apelovao je juče na Amerikance da poštuju jedni druge.

XS
SM
MD
LG