Linkovi

SAD: Čestitke Crnoj Gori, svi slobodno da biraju svoje saveznike


Potpredsjednik SAD Majk Pens i crnogorski premijer Duško Marković posle susreta u Bijeloj kući, ponedeljak 5. jun 2017
Potpredsjednik SAD Majk Pens i crnogorski premijer Duško Marković posle susreta u Bijeloj kući, ponedeljak 5. jun 2017

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens čestitao je u ponedeljak crnogorskom premijeru Dušku Markoviću prijem Crne Gore u NATO i poručio da su Sjedinjene Države "čvrsto posvećene" Alijansi i obavezama u pogledu kolektivne odbrane.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je Pens tokom susreta sa Markovićem izrazio snažnu podršku evroatlantskim aspiracijama zemalja zapadnog Balkana i dalje i naglasio da bi sve države trebalo slobodno da biraju svoje saveznika bez miješanja trećih zemalja.

"Premijer je naglasio planove Crne Gore da do 2024. godine izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu i lideri su naglasili potrebu za većom podjelom (finansijskog) tereta da bi se osiguralo da Alijansa ima kapacitete potrebne za rešavanje prijetnji s kojima se suočavamo, među kojima je i terorizam". navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Marković je posle sastanka, koji je trajao oko 40 minuta, rekao da je jedna od glavnih tema bio "današnji istorijski dan za Crnu Goru koja je i formalno postala članica NATO-a".

"Čestitajući Crnoj Gori na članstvu, gospodin Pens nas je uvjerio da Sjedinjene Države ostaju trajno privržene strateškom partnerstvu sa Crnom Gorom i očekivanje je da ćemo zajedno dijeliti izazove savremenog svijeta, kada je riječ o političkim, ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima", rekao je crnogorski premijer posle susreta sa Pensom.

Marković je dodao da je sa visokim američkim zvaničnikom razgovarao i o bilateralnoj saradnji dvije zemlje.

"Saglasili smo da se sada treba fokusirati i na druga važna pitanja za Crnu Goru, a to su prije svega ekonomska i razvojna pitanja koja treba omoguće da zemlja u najkraćem roku stvori pretpostavke za valorizaciju svojih nespornih resursa kako bi unaprijedila ekonomiju, uvećala šanse za razvoj i na taj način doprinijela većem kvalitetu života, što znači i kvalitetniju poziciju Crne Gore i u NATO-u i u Evropskoj Uniji", naglasio je crnogorski premijer.

Dogovoreno je i da Sjedinjene Države i Crna Gora nastave politički dijalog na najvišem nivou koji će, kako je rekao Marković, "doprinositi realizaciji naših strateških ciljeva i interesa, kako u okviru evroatlantske zajednice, tako i na bilateralnom planu.

" SAD privržene strateškom partnerstvu sa Crnom Gorom"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Dobrodošlica Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a upućena je i na gala večeri, koju je Atlantski savjet organizovao povodom dodjele godišnjih nagrada liderima iz više oblasti za doprinos jačanju transatlantskih odnosa.

Potpredsjednik SAD rekao je u govoru na ceremoniji da je imao "privilegiju da ugosti crnogorskog premijera u Bijeloj kući. "Imali smo izvanredan razgovor na dan kada je Crna Gora postala članica NATO-a", poručio je Pens i ponovo uputio čestitke Markoviću i crnogorskom narodu.

Naglasio je i da, zarad bezbjednosti i prosperiteta zemalja širom svijeta, vrata NATO-a moraju da ostanu otvorena i poručio da će SAD uvijek biti najveći saveznik Evrope.

Pens: Dobrodošlica Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

"Sjedinjene Države nastaviće da jačaju veze sa Evropom za dobrobit generacija koje dolaze", istakao je Pens i dodao da će Vašington da poštuje princip kolektivne odbrane, da je "napad na jednog, napad na sve".

Crnogorski premijer je rekao da će Crna Gora pokazati da je spremna i sposobna da preuzme odgovornosti koje proizlilaze iz članstva u NATO-u.

"Ovo je mali dan za Ameriku i njene saveznike, ali veliki dan za Crnu Goru", rekao je crnogorski premijer parafrazirajući riječi slavnog astronuata Nila Armstronga.

XS
SM
MD
LG