Linkovi

Debata o balansu između sloboda i bezbednosti


Administracija predsednika Obame je bila izložena kritikama posle objavljivanja izveštaja da je vlada tajno prikupljala podatke o telefonskim pozivima desetina miliona Amerikanaca

Vest o tome stigla je uskoro posle otkrića da je američki Sekretarijat za pravosudje tajno prikupljao podatke o pozivima novinara agencije Asošijetid pres u vezi sa curenjem informacija o istrazi jedne ćelije Al Kaide u Jemenu.

Kontroverza o prikupljanju telefonskih podataka novinara agencije Asošijetid Pres je uzrokovala zgražavanje i medju demokratama i medju republikancima u SAD, što je podstaklo kritike da su vladine mere preterano agresivne i da su otišle predaleko.
Neki stručnjaci se slažu da je Sekretarijat za pravosudje prešao dozvoljenu meru. Kako kaže Frenk Sesno, dekan katedre za medije i odnose sa javnošću na Univerzitetu Džordž Vašington, akcije tog sekretarijata u ovom slučaju predstavljaju zloupotrebu:

„Prikupljati dvomesečne podatke o telefonskim razgovorima dvadesetak novinara - to je užasno mešanje u način na koji treba raditi novinarski posao i u potrebu da novinari štite svoje izvore i protok informacija što je neophodno u slobodnom i otvorenom društvu.“

Sesno ukazuje da je važno da novinari shvate da postoji balans izmedju prava javnosti da bude informisana i odgovornosti vlade da zaštiti neke informacije u nastojanju da pruži zaštitu javnosti. Ali postoji limit kaže on:

„Veoma je opasno ako vlada novinarima koji postavljaju ta pitanja kaže da je to krivično delo, jer traganje za informacijama ne bi trebalo da bude krivično delo.“

Predsednik Obama je rekao da pozdravlja debatu o balansu izmedju gradjanskih sloboda i nacionalne bezbednosti. Bivši novinar i urednik Njujork tajmsa Bil Kovač smatra da je na predsedniku da započne debatu o tom pitanju.

„Mi smo sada kao zemlja suočeni sa neprijateljem, koji nije jasno definisan, koji je gotovo nepoznat većini ljudi i koga je teško pronaći, odnosno sa malim grupama angažovanim u svim mogućim vrstama tajnih aktivnosti. I uz svu raspoloživu tehnologiju, predsednik i sekretar za pravosudje su suočeni sa neverovatnim izazovom... Oni bi trebalo da započnu edukaciju, diskusiju sa novinarima i sa američkim narodom sa ciljem da opišu ovaj konflikt, da kažu kako se osećaju povodom njega i kako bi trebalo da se ponašamo ubuduće.“

Da li bezbednosni ciljevi mogu da budu ostvareni bez kršenja demokratskih sloboda i osnovnih prava? U ovoj digitalnoj eri terorističkih pretnji, mnogi veruju da je ta debata preko potrebna.
XS
SM
MD
LG