Linkovi

Snouden: Boriću se protiv izručenja


Edvard Snouden
Edvard Snouden

Čovek koji je medijima otkrio detalje tajnog programa američke vlade naglasio je da namerava da od sudova i građana Hongkonga zatraži da odluče o njegovoj sudbini

Edvard Snouden, čovek koji je medijima otkrio detalje programa američke vlade za tajni nadzor telefonskih poziva i komunikacije na internetu, kaže da planira da ostane u Hongkongu i bori se protiv eventualnog izručenja Sjedinjenim Državama, gde bi mogao da bude optužen za krivično delo.

Snouden je u intervjuu dnevnom listu "South China Morning Post" naglasio da namerava da od sudova i građana Hongkonga zatraži da odluče o njegovoj sudbini. Honkong ima sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Državama i poslednjih godina izručio je američkoj vladi nekoliko begunaca. Kina međutim ima mogućnost da blokira ta izručenja ukoliko utvrdi da su optužbe protiv osumnjičenih politički motivisane.

Snouden je istakao da se Honkongu ne krije od pravde, već da boravi na toj teritoriji da bi razotkrio kriminalno delo. "Nisam ni izdajnik ni heroj. Ja sam Amerikanac", poručio je on.

Tri najveće internetske tehnološke kompanije u međuvremenu traže od Obamine adminstracije dozvolu da objave detalje o naredbama federalnog suda da dostave informacije o svojim korisnicima Nacionalnoj bezubednosj agenciji .

Gugl, Fejsbuk i Majkrosoft, kažu da žele sve da bude otvoreno i transparentno. Šef pravne službe Gugla, rekao je juče da njegova kompanija nema šta da krije. Nacionalna bezbednosna agencija, potvrdila je istinitost izveštaja o tome da program PRISM sakuplja elektronsku poštu i druge podatke od internetskih kompanija.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) podnela je tužbu federalnom sudu protiv ustavnosti obaveštajnog programa Nacionalne bezbednosne agencije. Aleks Abdo iz pomenute unije, kaže da ta špijunaža krši slobodu govora i pravo privatnosti.

Ovaj masovan program je grabljenje informacija od strane obaveštajnih službi bez presedana. Oni sakupljaju, odnosno doslovce prate svaki telefonski poziv u SAD, što sa stanovišta Ustava vladi nije dozvoljeno da radi. U slučaju da je istraga opravdana, vlada bi trebalo da prati ili istražuje konkretnu osobu. Ne bi smeli da bez ikakve razlike prate teefonske pozive miliona nedužnih Amerikanaca”

Američki zvaničnici ističu da su programi NSA sprečili terorističke planove, dok Sekretarijat za pravosuđe vodi krivičnu istragu protiv Snoudena.
XS
SM
MD
LG