Linkovi

SAD prete Pjongjangu snažnim vojnim odgovorom


Sekretar za odbranu Džejms Matis, levo, u pratnji predsedavajućim Združenog generalštaba, generalom Džozefom Danfordom, obraća se predstavnicima medija ispred Zapadnog krila Bele kuće, 3. septembra 2017, povodom eskalacije krize nakon severnokorejske nuklearne probe.
Sekretar za odbranu Džejms Matis, levo, u pratnji predsedavajućim Združenog generalštaba, generalom Džozefom Danfordom, obraća se predstavnicima medija ispred Zapadnog krila Bele kuće, 3. septembra 2017, povodom eskalacije krize nakon severnokorejske nuklearne probe.

Vojska Južne Koreje ispalila je u ponedeljak više raketa u Japansko more u sklopu vežbe zamišljene kao simulacija napada na severnokorejski poligon za nuklearne probe.

Vežba se dogodila u trenutku kada se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija priprema za novi hitan sastanak kasnije tokom dana, kako bi raspravljao o severnokorejskoj probi nuklearnog oružja.

Južnokorejski predsednik Mun Đae-in i japanski premijer Šinzo Abe složili su se u telefonskom razgovoru da bi Severna Koreja trebalo da se suoči sa novim oštrim sankcijama, rekao je novinarima portparol južnokorejskog predsednika.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je zabeležilo naznake da Severna Koreja priprema novu probu balističke rakete. Ministarstvo je takođe objavilo planove da uskoro privremeno rasporedi više lansera raketnog odbrambenog sistema THAAD.

Na ovoj fotografiji koju je objavilo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, vidi se lansiranje Hjanmu II balističke rakete tokom vežbe na nepoznatoj lokaciji u Južnoj Koreji, 4. septembra 2017.
Na ovoj fotografiji koju je objavilo južnokorejsko Ministarstvo odbrane, vidi se lansiranje Hjanmu II balističke rakete tokom vežbe na nepoznatoj lokaciji u Južnoj Koreji, 4. septembra 2017.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uručilo severnokorejskoj ambasadi u Pekingu protest povodom nuklearne probe i da je Severnoj Koreji jasna predanost Kine denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, u duhu upozorenja koja je izneo predsednik Donald Tramp, rekao je u nedelju da Severna Koreja može da očekuje "snažan vojni odgovor" ukoliko bude bila pretnja Sjedinjenim Državama, američkoj teritoriji Guam ili američkim saveznicima.

Zvaničnici Bele kuće rekli su da je predsednik naglasio obim mera odmazde koje su na raspolaganju SAD, uključujući i nuklearno oružje, ranije tokom razgovora sa premijerom Japana, Šinzoom Abeom. "Predsednik Tramp ponovio je predanost Sjedinjenih Država odbrani svoje domovine, teritorija i saveznika uz upotrebu punog opsega diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta koji su nam na raspolaganju".

Video: Međunarodni odgovor Severnoj Koreji

International Community Discusses Response to North Korea's Latest Nuclear Test
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Matis, Tramp i predsednički najviši savetnici sastali su se u Beloj kući po pitanju severnokorejske probe hidrogenske bombe. Šef Pentagona izašao je da razgovara sa novinarima ubrzo nakon toga, kako bi rekao da SAD ne žele "totalnom uništenju" Severne Koreje, ali "imamo mnogo opcija da to učinimo".

Severnokorejske ponavljane provokativne probe balističkih raketa i sada šesta nuklearna proba, viđena kao verovatno prvi slučaj da je Pjongjang uspešno detonirao termonuklearnu napravu, stavile su Trampa pred najkritičniju geopolitičku krizu njegove nove administracije.

Video: Trampov odgovor

President Trump Calls North Korea a 'Rogue Nation' After Nuke Test
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

"Sekretar Matis izrazio je jedinu održivu opciju u svojoj izjavi, a to je čvrsta i jasna politika odvraćanja Severne Koreje", rekao je Majkl Oslin, saradnik Huver instituta.

Ipak, kaže Oslin za Glas Amerike, cilj denuklearizacije Severne Koreje, koji je Matis takođe ponavljao u nedelju, ostvarljiv.

"Nastavljanje insistiranja na denuklearizaciji znači dalje runde pregovaranja, a tokom poslednjih četvrt veka pokazalo se da pregovaranje ne funkcioniše", kaže on. "Trampova administracija ima priliku da iscrta nov, realističniji kurs američke politike, ali ne i ako prihvati pogrešnju politiku i ciljeve prethodne administracije".

Drugi analitičari, reagujući na neuobičajeno jake primedbe šefa Pentagona, nadaju se diplomatskoj diskusiji, umesto čvršćem vojnom govoru.

Matisove "nepreciznosti su kontraproduktivne. Da li će biti snažnog vojnog odgovora u slučaju bilo kakve 'pretnje'? Izbor reči bio je gruba greška zajedno sa nizom obećanja o 'vatri i gnevu' protiv bilo kakve severnokorejske pretnje", rekao je Frenk Om, gostujući saradnik Instituta SAD-Koreja.

Om, bivši viši savetnik za Severnu Koreju u Sekretarijatu za odbranu, rekao je za Glas Amerike da je znakovito to što je sekretar za odbranu taj koji se obraća novinarima. "Treba nam da se odmaknemo od vojnocentričnog stajališta prema problemu Severne Koreje i uspostavimo i ponovo ojačamo diplomatiju".

Predsednik, napuštajući bogosluženje u crkvi u blizini Bele kuće ranije u nedelju, rekao je samo "Videćemo", kada su ga reporteri pitali da li planira da naredi napad na Severnu Koreju.

Tramp je kasnije najavio mogućnost američkog trgovinskog bojkota zemalja koje posluju sa Severnom Korejom, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

XS
SM
MD
LG