Linkovi

Obrazovna funkcija predsedničkih biblioteka


Predsednička biblioteka Džordža Buša Mlađeg
Predsednička biblioteka Džordža Buša Mlađeg

Svi američki predsednici modernog doba imaju biblioteke sa svojim imenom, počev od Herberta Huvera, koji je otišao iz Bele kuće 1933.

Bivši predsednici i članovi Kabineta, okupiili su se 25. aprila u Dalasu, na svečanom otvaranju nove Predsedničke biblioteke i muzeja Džordža Dabl Ju Buša. Te institucije su zvanične riznice predsedničkih papira i dokumenata, koje nadgleda Nacionalni arhiv. Novinar Glasa Amerike u izveštaju iz Ostina podseća da one imaju i obrazovnu funkciju.

Predsednik Lindon Bejns Džonson je preminuo 1973. Ali animirani prikaz njegovog života dočekuje posetioce njegove biblioteke u Ostinu u Teksasu. Posetiocima se to dopada. Posle renoviranja koje je koštalo deset miliona dolara, Predsednička biblioteka El Bi Džeja je sada više interaktivna, sa kompjuterizovanim izložbama. Posetioci mogu da čuju neke od preko 640 sati telefonskih razgovora koje je predsednik Džonson snimio za buduća pokoljenja, kao što je ovaj sa republikanskim senatorom Everetom Dirksenom.

Lindon Džonson je preuzeo dužnost posle ubistva predsednika Džona Ef Kenedija, 22. novembra 1963. Iako je uspeo da progura zakone o građanskim pravima i programe za smanjenje siromaštva, njegovo nasleđe je u senci Vijetnamskog rata. Direktor Džonsonove biblioteke, Mark Apdegrouv, kaže da predsedničke biblioteke ne glorifikuju one po kojima su nazvane, nego u stvari predstavljaju potpunu sliku vremena koje su proveli na dužnosti.

„Naša dužnosti nije da usmeravamo istoriju i govorimo ljdima šta treba da misle, nego želimo da znaju šta je on radio i kako je to uticalo na naš život. Šta vi mislite o tome zavisi od vas.“

Predsedničke biblioteke obezbeđuju dostupnost dokumenata za istorijska istraživanja. Apdegrouv kaže da to odslikava otvorenost demokratskog društva.

Ti dokumenti pripadaju narodu, a ne tom predsedniku.“

Nedaleko od Ostina je još jedna predsednička biblioteka, biblioteka oca Džordža Dabl Jua, Džordža Herberta Vokera Buša. Poput nekih sličnih biblioteka, i ova ima umanjenu Ovalnu kancelariju. Direktor Voren Finč kaže da ona posebno privlači posetioce.

„Smatramo da je jedna od glavnih misija naših muzeja i obrazovnih programa da govore o građanskim pravima, o tome kako funkcioniše naš Ustav, kako vlada radi u praksi.“

Moderna tehnologija snabdeva biblioteke riznicama video i audio snimaka, ali Finč kaže da nije lako održavati sav taj materijal.

Tu ima... oko milion fotografija, deset hiljada video kaseta.“

Za predsedničke biblioteke, konzervacija i sređivanje materijala od istorijske važnosti je trajni poduhvat, koji dodatno otežava sam obim kolekcija koje čuvaju.
XS
SM
MD
LG