Linkovi

SAD: Predsednička debata možda prelomni trenutak


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton i republikanski kandidat Donald Tramp suočavaju sa u prvom od tri nacionalne TV debate večeras u Hempstedu, u državi Njujork. Sučeljavanje Klintonove i Trampa biće verovatno jedan od najgledanijih događaja predsedničke kampanje SAD i moglo bi da utiče na ishod tekuće tesne trke za Belu kuću.

Prva debata biće od ključne važnosti za republikanca Donalda Trampa, koji je u poslednjih nekoliko nedelja uspeo da smanji razliku u podršci potencijalnih birača u odnosu na demokratu Hilari Klinton.

"Učinićemo Ameriku ponovo snažnom, bezbednom i velikom. Hvala, uz Božji blagoslov. Hvala", poručuje Tramp.

Klinton debatu smatra prilikom koju može iskoristi da pridobije veću podršku svojih pristalica i ukaže na njen program za ostvarivanje što inkluzivnije ekonomije.

"Svako od nas ima kvalitete. U Americi, najboljoj zemlji na svetu, mi verujemo da su svi ljudi ravnopravni", kaže Klinton.

Debata bi mogla da ima prelomni značaj, kaže analitičar sa Univerziteta Džordž Vašington Metju Dalek.

"Trka je trenutno izjednačena više nego što se očekivalo, zato je debata važna za oba kandidata", ističe Dalek.

Predsedničke debate, koje se emituju uživo na televiziji, održane su prvi put 1960. sa debatom Ričarda Niksona i Džona Kenedija. Tokom vremena se pokazalo da mogu da utiču na ishod predsedničkih izbora, kaže analitičar Džeremi Mejer sa Univerziteta Džordž Mejson.

"U normalnim vremenima, debate su jedina prilika posle stranačkih konvencija koje mogu da preokrenu izbornu kampanju. To je trenutak koji prati najveći broj birača", objašnjava Mejer.

I Tramp i Klinton su bili uspešni tokom debata za primarne izbore ranije ove godine. Međutim. Trampova nepredvidljiva narav pravi je izazov za Klinton, trvdi Stiven Vejn sa Univerziteta Džordž Vašington.

"Donald Tramp nije disciplinovan kao što je Hilari Klinton. Tramp kada je iritiran može da se okomi na vas veoma lično", kaže Vejn.

Oba kandidata su izuzetno nepopularni kod birača i debata je prilika da to poprave navodi Mejer.

"Debata može kandidatu da pruži još jednu šansu da popravi utisak ili da zacementira negativan imidž.“

Planirane su ukupno tri predsedničke debate, kao i jedna debata između dvojice potpredsedničkih kandidata, demokrate Tima Kejna i republikanca Majka Pensa.

Večerašnja debata počinje u 21h po istočnoameričkom vremenu.

XS
SM
MD
LG