Linkovi

SAD pozivaju Putina u Vašington na drugi samit


Predsednik Donald Tramp maše novinarima na putu ka zapadnom krilu Bele kuće, 18. jula 2018.

SAD i Rusija vode razgovore o organizovanju drugog samita dvojice lidera, saopštila je sekretarka za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders na društvenim medijima.

Sanders je tvitovala da je predsednik Tramp tražio od svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina u Vašington na jesen.

​Kada je čuo da bi Putin mogao da dođe u američku prestonicu u narednih nekoliko meseci, direktor nacionalnih obaveštajnih službi Den Kouts izjavio je na forumu u Koloradu:

"Razmatraćemo kakvi bi mogli da budu potencijalni obaveštajni rizici i iznećemo te informacije predsedniku".

Pregovori o novom samitu Tramp-Putin su objavljeni samo tri dana posle prvobitnog samita Trampa i Putina u Helsinkiju. Taj susret je doveo do značajnih dvostranačkih kritika u SAD pošto se američki lider saglasio sa Putinovim poricanjem da se Moskva mešala u izbore 2016. u nastojanju da pomogne Trampu.

Tramp povlači ranije izjave

Od kada se vratio iz posete Evropi, Tramp je, čitajući pripremljeno saopštenje tokom sednice kabineta u utorak, i u intervjuu za CBS News u sredu, korigovao komentare koje je ranije izneo stojeći uz Putina.

Tramp je samit u Helsinkiju još jednom na Tviteru opisao kao veoma uspešan.

U drugom tvitu u četvrtak ujutru, predsednik je optužio vodeće medije u zemlji da žele da vide veliku američko-rusku konfrontaciju.

Među zakonodavcima i obaveštajnim zvaničnicima u Vašingtonu takođe vlada velika zabrinutost u pogledu toga o čemu je razgovarano na sastanku Trampa i Putina licem u lice, koji je trajao više od dva sata a prisustvovali su mu samo njihovi prevodioci.

"Da me je pitao kako sastanak treba da se vodi, predložio bih drugačiji način", rekao je Kouts.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen je ranije danas, na Bezbednosnom forumu u Aspenu na kojem je učestvovao i Kouts, rekla da SAD treba da se pripreme za pokušaj Rusije da se umeša u izbore u svakoj državi ove godine i dodala da nema sumnje da se Moskva mešala u predsedničke izbore 2016. Nilsen je međutim dodala da nije videla nikakve dokaze da "pokušaji mešanja u našu izbornu infrastrukturu imaju cilj da pruže prednost bilo kojoj određenoj partiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG