Linkovi

Šumski požari besne širom SAD


Helikopter američke vojske uzima vodu iz rezervoara u okviru akcije gašenja požara u Ajdahu
Helikopter američke vojske uzima vodu iz rezervoara u okviru akcije gašenja požara u Ajdahu

U nekoliko saveznih država je proglašeno vanredno stanje i u toku je evakuacija stanovništva, dok je najgora situacija oko Josemitija.

Više od 50 šumskih požara zahvatilo je više od 10 država na zapadu Sjedinjenih Država, a najozbiljnija situacija je u okolini nacionalnog parka Josemiti u Kaliforniji. Vatrogasne ekipe uspele su za sada da obuzdaju svega jedan odsto požara, koji je za kratko vreme zahvatio četiri puta veću oblast.

Vatrogascima na zapadu Sjedinjenih Država predstoji teška borba. Na području od 10 saveznih država hara oko 50 nekontrolisanih šumskih požara.

Trenutno je angažovano više od 19 hiljada vatrogasaca koji pokušavaju da obuzdaju požare iz sa zemlje i iz vazduha dok se probijaju kroz gusti dim.

Guverner Kalifornije je proglasio vanredno stanje. Šumski požar u nacionalnom parku Josemiti sada je četiri puta veći nego pre par dana. Veliki broj ljudi koji su u jeku turističke sezone došli u Josemiti, sada umesto prirodnih lepota posmatraju vatru koja se širi. Turistima i lokalnom stanovništvu je rečeno da se evakuišu.

“Sve smo spakovali i spremni smo. Svi su na oprezu”, kaže jedan od turista.

Neki, za sada, ne žele da ostave svoju imovinu.

“Skloniću se ovde i zaštititi šta mogu, koliko god mogu”, ističe Taj Vamoš.

Požari su zahvatili površinu od više od 63 hiljade hektara od čega je samo jedan odsto pod kontrolom. “Vatra se toliko raširila da menja vremenske uslove”, saopštio je Li Bentli iz američke šumske službe.
XS
SM
MD
LG