Linkovi

SAD: Posledice ako se ide protiv Dejtona


"Ako lideri u Bosni i Hercegovini budu radili protiv interesa zemlje, Ustava i Dejtona i međunarodne zajednice, onda nećemo moći da radimo u partnerstvu sa njima", kaže za Glas Amerike Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Sjedinjene Države protiv su svih poteza, među kojima i planirani referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojima se krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, poručuju američki zvaničnici u Vašingtonu i upozoravaju da će svi odgovorni snositi posljedice.

Politički lideri u Bosni u Hercegovini trebalo bi da se uredsrede na sprovođenje dogovorene ambiciozne agende ekonomskih, socijalnih i političkih reformi, poruka je zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Jia. Ostale inicijative, kako naglašava, koje se protiv Dejtonskog sporazuma i odvlače pažnju sa reformi nisu u interesu zemlje.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji

„Bilo koji potez, bez obzira da li je riječ o referendumu, zakonu ili političkoj izjavi, kojim se pokušava razbiti ili ugroziti Dejtonski sporazum nije u interesu zemlje. Tome se protivimo. Svim svojim kolegama i liderima u Bosni i Hercegovini smo stavili do znanja da se protivimo takvim mjerama. Jasno smo im prenijeli da ćemo lidere smatrati odgovornim za njihove postupke, ili onima koji podstiču napredak Bosne prema evroatlantskoj budućnosti ili ako izaberu da idu protiv Ustava, Dejtona, napora međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini. U tom slučaju moraće da budu spremni da snose posljedice.“

Ne precizirajući o kojim posljedicama je riječ, zvaničnik Stejt Departmenta podsjeća da su Sjedinjene Države i ostatak međunarodne zajednice uložili mnogo u Bosnu i Hercegovinu i upozorava da je za opstanak aktuelnog partnerstva potrebno da se ispoštuje dogovoreno.

Ako lideri u Bosni i Hercegovini ispune svoje obaveze, primijene sporazume koje su podržali, uključujući i reformsku agendu, imaće dalju podršku. Ali, ako rade protiv interesa zemlje, Ustava i Dejtona i međunarodne zajednice, onda nećemo moći da radimo u partnerstvu sa njima. Ima mnogo političara u Bosni i Hercegovini koji bi radije razgovarali o drugim pitanjima, osim reformske agende, koji se radije ne bi suočili sa teškim izazovima poboljšanja ekonomske situacije u svojoj zemlji, entitetu. Ima političara koji možda radije ne bi napredovali ka Evropskoj uniji zato što imaju bolji položaj u statusu kvo.“

Robert Hand
Robert Hand

„Referendum je nepromišljen, opasan Dodikov potez. Podržavam osude međunarodne zajednice“ - kaže Robert Hend, zvaničnik Helsinške komisije.

Uz ocjenu da je Bosna i dalje na krhkim osnovama, sa nezacijeljenim ranama iz ratnog perioda, Hend smatra da bi referendum doveo do dalje nestabilnosti u zemlji. Takvim potezima i provokativnim akcijama, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokušava da očuva političku moć, kategoričan je Hend.

„Želi da se predstavi kao zaštitnik bosanskih Srba i tako doprinosi zastoju zemlje, što uopšte ne pomaže bosanskim Srbima. Bez obzira da li je riječ o Dodiku ili nekom drugom, najbolji put je vidjeti kako Bosna može da funkcioniše na demokratski način iz 21. vijeka, kada je riječ o toleranciji, poštovanju ljudskih prava i napretku ka integracijama. Njega ne vidim kao nekog ko bi to uradio u ovom trenutku.“

Osudi referenduma treba da se pridruži i Beograd, kaže Robert Hend.

„I kaže da je referendum pogrešan, kontraproduktivan, opasan u zemlji u kojoj i dalje postoji značajna nestabilnost i da pokaže stopostotnu podršku teritorijalnom integritetu Bosne. To bi bilo od izuzetne pomoći. U Srbiji će, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, biti različitih mišljenja zbog čega liderstvo premijera Vučića postaje ključno. Takođe se nadamo se i snažnijem liderstvu predsjednika Nikolića, da pokaže punu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i da pomogne da ona bude zemlja 21. vijeka a ne 19. kako je Dodik pokušava da je napravi.“

U uslovima nestabilne poliitčke situacije, za koju i dalje niko nema rješenje, Bosna i Hercegovina se suočava i sa veoma ozbiljnom, bezbjednosnom prijetnjom – nasilnim ekstremizom i navodnim utočištima pripadnika Islamske države u zemlji. Hojt Ji ističe da je riječ ne samo o bosanskom, već i regionalnom problemu.

„To je problem koji rješavamo u tijesnoj saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovni. Drago nam je što je vlada Bosne i Hercegovine jedna od članica koalicije protiv ISIL-a i što radi veoma naporno da izradi nacionalnu strategiju protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Nastavićemo da sarađujemo sa policijom, vladom, kolegama iz obavještajne zajednice da bi se borili protiv tog izazova“

Borba protiv terorista, ističe Ji, pitanje je koje prevazilazi politiku. Građani razumiju da je riječ o ozbiljnoj prijetnji protiv koje mora da se bori cjelokupno društvo, od policije do vjerskih lidera i medija, zaključuje američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG