Linkovi

Vašington u borbi za plaćeno odsustvo


Sjedinjene Države su jedina razvijena zemlja u kojoj nema obaveznog plaćenog roditeljskog odsustva, zbog čega majke koje rade, i očevi, imaju ograničene opcije posle rođenja bebe. Međutim, nekoliko saveznih država, među kojima su Kalifornija, Nju Džerzi i Roud Aljend, uvele su plaćeno odsustvo. Taj korak nedavno je preduzeo i Njujork, dok je u prijestonici Vašingtonu u proceduri zakonski prijedlog o plaćenom porodičnom odsustvu. Ako bude usvojen, odbornici i građani se nadaju da će grad biti uzor za ostale savezne države.

Rob i Džesika Lot su ponosni i srećni roditelji bebe Šuli. Poput mnogih roditelja, željno su iščekivali njeno rođenje i priliku da provedu vrijeme sa svojim djetetom, naročito tokom prvih mjeseci. Međutim, bez obaveznog plaćenog odsustva u Sjedinjenim Državama, roditelji koji rade poput Lotovih moraju da direktno sa poslodavcima pregovaraju o uzimanju slobodnih dana ili da iskoriste odmor i bolovanje.

“Kada nam se rodila ćerka, moj poslodavac mi je ponudio četiri sedmice plaćenog porodičnog odsustva, dok Rob to nije imao.”

Srećom, uspio sam da prikupim neke sate i da uzmem dvije nedelje odmora, što nije bilo dovoljno. Stvarno bih volio da sam mogao duže da ostanem kući sa Džes dok se oporavljala i sa Šuli kada je bila samo nekoliko nedelja stara.”

Ta želja za duže odsustvo mogla bi uskoro da bude ispunjena radnicima u Vašingtonu, zahvaljujući prijedlogu Zakona o plaćenom porodičnom odsustvu. Lot je aktivno uključena u kampanju za njegovo usvajanje. Nedavno se sastala sa odbornikom Čarlsom Alenom, jednim od sponzora tog zakonskog prijedloga.

"Kada poslodavac obezbjeđuje plaćeno porodično odsustvo, onda nudi i privlačnije mjesto za rad.”

Zakonski prijedlog predviđa uvođenje poreza na prihod od jedan odsto, za finansiranje plaćenog odsustva. Međutim, to ne bi bilo dovoljno, dok bi poslodavci bili dodatno opterećeni, smatra Mark Fridmen iz američke Privredne komore.

“Poslodavci nude plaćeno odsustvo ako mogu. Obične to ne rade, zato što ne mogu da ga priušte.”

Loreta Sančez je članica Kongresa iz Kalifornije, jedne od nekoliko saveznih država u kojima postoji obavezno plaćeno odsustvo.

"Mala preduzeća – naročito ona koja su tek otvorena – ponekad imaju problema i sa isplaćivanjem zarada. Međutim, zainteresovana sam za sve što može da nam pomogne da osiguramo da male firme nastave da posluju, ali i da njihovi zaposleni imaju priliku da provedu određeno vrijeme sa svojim voljenima.”

"Nemam neki idealan plan. Morao bi da obuhvata neku vrstu podsticaja, a ne obavezu. Trebalo bi da postoji neki način na koji poslodavci mogu da uvedu sistem odsustva koji ispunjava određene uslove, ali da istovremeno zadrže fleksibilnost”, kaže Fridman.

Bez obzira na predviđenu strukturu, aktivisti će nastaviti da se zalažu za plaćeno porodično odsustvo za sve građane.

XS
SM
MD
LG