Linkovi

SAD pomažu reformi pravosuđa u Srbiji kroz programe USAID


Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kajl Skat i ministarka pravde u Vladi Srbije Nela Kuburović izavili su u četvrtak da očekuju da će novi projekat USAID-a, koji treba da pruži podršku izradi nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2019-2023. godine, doprineti povećanju efikasnosti pravosuđa.

Dosadašnja podrška SAD Srbiji, koja se ostvarivala kroz projekte USAID, bila vrlo značajna za unapredjenje pravosudnog sistema, a ti projekti doneli su konkretne reultate, rekla je Kuburović u razgovoru sa ambasadorom Skatom.

Novi četvorogodišnji projekat, čije se sprovodjenje očekuje u drugoj polovini 2017. godine treba da pruži podršku izradi nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2019-2023. godine, kao i da doprinese povećanju efikasnosti pravosuđa kroz jačanje sistema izvršenja i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija.

Sjedinjene Države pružile su značajnu podršku prilikom obuka sudija i tužilaca, koja je neophodna za efikasno sprovođenje novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija primena počinje 1. marta 2018. godine, rekli su ministarka i ambasador, govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U saopštenju Minisarstva pravde Srbije kaže da je ambasador SAD pohvalio i donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, čiji je nacrt izradilo Ministarstvo pravde i da je naglasio da je potrebna njegova dosledna implementacija, kako se slučajevi ubistava žena i dece ne bi ponavljali, a što se po njegovim rečima, ne dešava samo u Srbiji, nego i u svim drugim državama.

Na kraju sastanka, oni su istakli da se nadaju da će i SAD i Srbija uskoro ratifikovati nove ugovore o bilateralnoj saradnji u oblasti pravosudja, koji su potpisani prošle godine, a koji će dodatno unaprediti odnose dve zemlje u oblasti prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG