Linkovi

SAD podsećaju Rusiju: "Spremni smo" za sve nuklearne pretnje


Arhiva - General američkih vazuhoplovnih snaga, Džon Hajten, komandant Strategijske komande SAD, svedoči pred senatskim Komitetom za oružane snage na Kapitol hilu, Vašington, 4. april 2017.
Arhiva - General američkih vazuhoplovnih snaga, Džon Hajten, komandant Strategijske komande SAD, svedoči pred senatskim Komitetom za oružane snage na Kapitol hilu, Vašington, 4. april 2017.

Najviši bezbednosni zvaničnici SAD u sredu poslali su snažnu poruku Rusiji, upozoravajući da Vašington i dalje ima mogućnosti da odgovori kakva god da su nuklearna oružna koja Moskva ima u svom posedu.

Komentari su stigli tokom kratkog saslušanja o budžetu pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, kao odgovor na pitanja o tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina da njegova zemlja sada ima arsenal novog, "nevidljivog" nuklearnog oružja.

"Spremni smo za sve pretnje koje su tamo i niko, niko ne bi trebalo da ima sumnje u polgedu toga", rekao je šef Strategijske komande SAD, Džon Hajten.

"Ne postoji ništa van velikog napada na našu zemlju što mogu da urade, a na šta mi ne bismo imali mogućnosti da odgovorimo", dodao je. "Usput, naše podmornice - oni ne znaju gde su i one imaju mogućnost da desetkuju njihovu zemlju, ukoliko krenemo tim putem".

Arhiva - Podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, govori na konferenciji za novinare u Pentagonu, 2. februara 2018.
Arhiva - Podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, govori na konferenciji za novinare u Pentagonu, 2. februara 2018.

Putin o ruskim sposobnostima

Prošle nedelje, Putin je iskoristio svoje godišnje obraćanje povodom stanja nacije kako bi se pohvalio o najnovijem ruskom nuklearnom oružju, uključujući i krstareće rakete na nuklearni pogon, lasersko oružje, podvodne dronove na nuklearni pogon i nove hipersonične rakete.

Tokom svog govora, Putin je prikazao kompjuterski generisan video kako jedno od novih oružja uništava Floridu. Hvalio se da novo oružje čini američke sisteme raketne odbrane "neupotrebljivim".

"Nisu uspeli da zadrže Rusiju pozadi", rekao je Putin govoreći o SAD i njihovim zapadnim saveznicima. "Sada, treba da uzmu u obzir novu realnost".

Američki podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, rekao je zakonodavcima u sredu da Putinovi komentari "iako nisu iznenađenje, ipak su razočaravajući".

"Zabrinuti smo u vezi sa nekim doktrinama koje se podstiču iz Rusije, govoreći o ratnoj eskalaciji i većem oslanjanju na nuklearne mogućnosti u konfliktu", rekao je Rud.

Posvećenost kontroli naoružanja

On je takođe odbacio ruske tvrdnje da Moskva uvodi novo nuklearno oruže zato što Vašington nije sproveo prethodni sporazum o kontroli oružja.

"Sjedinjene Države ostaju predane svojim obavezama po pitanju kontrole oružja", reao je Rud. "Nažalost, iskustvo sa Ruskom Federacijom u pogledu privrženosti njihovim obavezama ostavlja mnogo toga u sferi željenog".

Uprkos oštrom govoru, Rud i Hajten podelili su nekoliko detalja tokom saslušanja u sredu, koje je trajalo malo duže od pola sata, dok su mnogi zakonodavci SAD čekali do kraja sesije iza zatvorenih vrata, kako bi postavili pitanja.

Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom godišnjeg obraćanja povodom stanja nacije u Manezu u Moskvi, Rusija, 1. mart 2018.
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom godišnjeg obraćanja povodom stanja nacije u Manezu u Moskvi, Rusija, 1. mart 2018.

Svesni ruskog napretka

Američki zvaničnici rekli su ranije da je nuklearno oružje koje je Putin promovisao u svom govoru prošle nedelje, u procesu razvoja već neko vreme, procesu koji je pažljivo posmatran.

Zvaničnici, zajedno sa nekim analitičarima, takođe su izneli sumnje po pitanju toga koje je od prikazanog ruskog oružja zapravo operativno.

Bela kuća je takođe primetila da, kao deo novog 700 milijardi dolara vrednog budžeta, američka vojska aktivno radi na unapređenju svog nuklearnog arsenala i raketnog odbrambenog sistema.

Zvaničnici u Vašingtonu takođe su skrenuli pažnju na predloženi fiskalni budžet za 2019, koji poziva na dodatnih 24 milijarde dolara posebno predviđenih za održavanje i unapređenje nuklearnih snaga zemlje. To takođe predviđa sredstva za manje nuklearne glave i krstareće rakete koje se lansiraju sa mora, sve predviđene da odvraćaju zemlje poput Rusije.

Regionalna raketna odbrana

Takođe, postoje planovi za unapređenje regionalnih odbrambenih mogućnosti, uključujući antiraketne sisteme Patriot i THAAD sisteme, koji su raspoređeni kao odgovor na pretnje iz Severne Koreje i Irana.

Uz to, odbrambeni zvaničnici kažu da SAD rade na novoj generaciji senzora za otkrivanje raketa, laserima i drugim mogućnostima u svemiru za odbranu protiv napredovale pretnje iz Rusije i Kine.

Ali za sada, zvaničnici SAD upozoravaju da najveća pretnja stiže iz zemalja koje ne uspevaju da razumeju sposobnost Vašingtona.

"Moramo da se čuvamo pogrešnih računica po pitanju naših potencijalnih protivnika, posebno Rusije i Kine", rekao je Hajten iz Strategijske komande.

"Ne možemo im dozvoliti da misle da mogu da upotrebe nuklearno oružje, a da Sjedinjene Države neće biti u mogućosti da odgovore", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG