Linkovi

SAD partner Zapadnom Balkanu


Predstavnici zemalja Jadranske povelje sa potpredsednikom SAD Pensom
Predstavnici zemalja Jadranske povelje sa potpredsednikom SAD Pensom

Rusija je pokušala da destabilizuje Zapadni Balkan, kao i da utiče na rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te da njeni agenti napadnu parlament i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO, kazao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Majk Pens, na sastanku Jadranske povelje u Podgorici.

Rusija je nastojala da destabilizuje region i odvoji ga od ostatka Evrope. Moskovski agenti su htjeli da ubiju premijera i obustave put Crne Gore u NATO. Zapadni Balkan ima samo svoje pravo da odlučuje o svom putu, i SAD će biti uz Crnu Goru”, poručio je Pens.

On je istakao će američki predsjednik Donald Tramp nastaviti da podržava put zemalja regiona evroatlantskom putu.

Naš cilj je da sve zemlje balkanske inicijative uđu u NATO. Predsjednik Tramp će potpisati zakon kojim će se kodifikovati sankcije Rusiji i mi ćemo tražiti da Rusija promjeni akcije koje su dovele do sankcija. Zapad neće nikad prekršiti svoje vrijednosti i u posljednjih 15 godina koračali smo ka miru i prosperitetu”, rekao je Pens.

On je kazao da će SAD biti partner svim državama Zapadnog Balkana.

Premijer Duško Marković se u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, sastao sa liderima država učesnica Samita. Marković i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazili su, kako se navodi, zadovoljstvo kvalitetom odnosa dvije države.

Izražena je obostrana saglasnost o tome da bi tokom narednih nekoliko mjeseci trebalo održati zajedničku sjednicu dvije vlade u Podgorici ili u Beogradu“, kaže se u saopštenju.

Marković je, dodaje se, informisao Brnabić o odličnom napretku gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, i izrazio zadovoljstvo činjenicom da se i u Srbiji radi na kvalitetnom putnom povezivanju sa Crnom Gorom.

Kako se navodi, Brnabić je informisala Markovića da će se, nakon sadašnjeg prioriteta, Srbija odmah fokusirati na pravac ka Crnoj Gori. Na sastanku Markovića sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovaralo se o stanju u pograničnom dijelu Crne Gore. Sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem postignuta je saglasnost da je crnogorsko članstvo zemlje u NATO-u dobro za cio region. Kako se navodi, istovjetnu ocjenu iznio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Marković je čestitao premijeru Makedonije Zoranu Zaevu na izbornoj pobjedi i formiranju Vlade rekavši da Crna Gora snažno podržava nastavak procesa evropskih i evroatlantskih integracija Makedonije“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Kosova Hašim Tači istakao je da između dvije susjedne i prijateljske države nema otvorenih pitanja, i ocijenio da se odnosi razvijaju kvalitetno i na korist građana i Crne Gore i Kosova. Samit Jadranske povelje, do sad najvažniji međunarodni skup u Crnoj Gori, održan je u hotelu Hilton u Podgorici.

XS
SM
MD
LG