Linkovi

U Iranu protesti i pristalica i protivnika vlade


Antivladini protesti u Teheranu u petak

Pristalice vlade Irana protestovale su u Teheranu, dok se istovremeno u drugim gradovima šire antivladini protesti.

Protesti su se nastavili i nakon što su vlasi u Iranu izdale nalog protiv "nelegalnih okupljanja". Ministar unutrašnjih poslova Abdolrahman Rahmani Fazli upozorio je anti-vladine demonstrante i rekao da "apeluje na sve one koji su dobili poziv da učestvuju na protestima, da taj poziv odbiju jer će u suprotnom napraviti problem sebi i ostalim građanima".

SAD osudile hapšenja u Iranu

Predsednik SAD Donald Tramp osudio je poteze Iranske vlade protiv antivladinih demonstranata.

Bela kuća osudila je hapšenja demonstra nata u Iranu, nakon izveštaja da je u protekla dva dana u antivladinim protestima u Iranu uhapšeno više od 50 ljudi.

“Čujemo izveštaje da građani Irana kojima je dosta režimske korupcije mirno protestuju. Iranska vlada mora da poštuje prava tih ljudi, uključujući I pravo da izraze svoje mišljenje”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su “iranske vođe pretvorile materijalno I kulturno bogatu zemlju u odmetničku državu, koja izvori nasilje, krvoproliće I haos”. Zato, kako je navedeno, Stejt department poziva sve nacije da javno podržne iranski narod I njihove zahteve.

Iranci su se u petak okupili u nekoliko gradova širom zemlje kako bi iskazali nezadovoljstvo ekonomskom situacijom I načinom vladavine. Iranska novinska agencija Fars objavila je da je u gradu Kermanšah protestovalo oko 300 ljudi.

Reč je, inače, o oblasti koju je ranije pogodio zemljotres u kojem je stradalo 600 ljudi, a demonstranti su tražili da vlada obrati pažnju na njihov položaj I da oslobodi političke zatvorenike. Skup je prekinula policija, navodi agencija Fars. U Teheranu je, navodno, 50 ljudi uhapšeno na javnom protestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG