Linkovi

SAD oslobađaju Amerikanca zatočenog u Siriji


Arhiva - Zastava militanata Islamske države vijori se iznad uništene zgrade u Raki, Sirija, 18. oktobra 2917.
Arhiva - Zastava militanata Islamske države vijori se iznad uništene zgrade u Raki, Sirija, 18. oktobra 2917.

Vlada SAD saopštila je u sredu da bi da oslobodi američkog državljanina zatočenog u Siriji zbog optužbi da je bio član Islamske države, što je potez koji Američka unija za građanske slobode (ACLU) poredi sa izbacivanjem čoveka na put u ratnoj zoni.

Čoveka, koji ima dvojno državljanstvo Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije i čije ime nije objavljeno, uhvatili su u Siriji u sepmtebru pripadnici Sirijskih demokratskih snaga, alijanse milicija koje uživaju podršku SAD i koje se bore protiv Islamske države, pre nego što je predan Sjedinjenim Državama.

On je držan u Iraku bez pravnog zastupnika, sve dok Američka unija za građanske slobode nije intervenisala u njegovu korist pred federalnim sudom SAD u oktobru.

Oslobađanje, ali gde?

“Vlada je priznla da nema razloga da nastavi da drži zatvorenog našeg klijenta i da on ne predstavlja pretnju", rekao je advokat ACLU-a Džonatan Hefec u izjavi.

"Ali, umesto da ponudi bezbedno oslobađanje, oni žele da izabace američkog državljana pored puta u zemlji pogođenoj ratom, bez ikakvog obezbeđivanja zaštite i bez identifikacije".

Sjedinjene Države ranije su saopštile da imaju dokaze da se on upisao kao borac Islamske države 2014. godine i da je ušao u Siriju 2015, prema dokumentima iz suda. Zatvorenik, koji ima diplomu elektrotehnike, oženjen je i ima jedno dete, prema papirima iz suda.

Administracija je ranije htela da prebaci čoveka u neku neidentifikovanu zemlju, verovatno Saudijsku Arabiju.

Sekretarijat za pravosuđe ponudio je čoveku, u svom obraćanju sudu u Vašingtonu u sredu, priliku da bude oslobođen "bilo u gradu, ili ispred kampa za interno raseljena lica", ali da on nije pristao na te uslove oslobađanja.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da će ga osloboditi u nedefinisanom gradu za "ne brže od 72 sata".

XS
SM
MD
LG