Linkovi

SAD optužuju Siriju za masovna pogubljenja zatvorenika


Satelitski snimak zatvora Sajdnaja
Satelitski snimak zatvora Sajdnaja

Najviši američki diplomata za Bliski istok, Stuart Džouns, izjavio je u ponedeljak da vlada predsednika Bašara al Asada mora da obustavi sve napade na civile i opozicione snage i da Rusija mora da obezbedi da režim to ispoštuje.

Administracija predsednika Trampa optužuje sirijsku vladu da vrši masovna ubistva hiljada zatvorenika i spaljuje leševe u velikom krematorijumu izvan glavnog grada.

Stejt department navodi da oko 50 zatvorenika dnevno bude obešeno u vojnom zatvoru Sajdnaja, udaljenom oko 45 minuta vožnje od Damaska. Džouns navodi da se krematorijum koristi kako bi se sakrili dokazi o broju ubistava.

Džouns je naveo da Stejt department nije predstavio dokaze o masovnim ubistvima ruskim zvaničnicima, ali je dodao da Sjedinjene Države razgovaraju sa Rusijom o "problemu koji je nastao zbog toga što Moskva toleriše zločine u Siriji".

Na brifingu u Stejt departmentu prikazani su komercijalni satelitski snimci koji pokazuju zgradu u zatvorskom kompleksu, pretvorenu u krematorijum.

Pobunjenici napuštaju okolinu Damaska

Najmanje 1500 pobunjenika i članova njihovih porodica napustilo je okrug južno od Damaska, pošto je vojska predsednika Bašara al Asada i njegovih saveznika prvi put za pet godina uspela da preuzme kontrolu nad teritorijom oko prestonice.

Državni mediji i svedoci kažu da je evakuacija počela u zoru, dan pošto su vladine snage zauzele okrug Kabun i pošto je stotine opkoljenih pobunjenika sa porodicama počelo da se povlači iz dva obližnja okruga.

Vladin plan za evakuaciju iz Kabuna objavljen je u subotu, na osnovu ranijih dogovora da će pobunjenicima biti obezbeđen prolaz do njihove teritorije blizu granice sa Turskom. U zamenu za to, trebalo bi da se okonča granatiranje, kao i vazdušni napadi sirijskih i ruskih borbenih aviona.

Sirijske snage mesecima su pokušavale da ponovo osvoje teritorije koje su držali pobunjenici severno i istočno od Damaska. Analitičari smatraju da im je to pošlo za rukom pošto su uspeli da otkriju i unište podzemne tunele koji su povezivali predgrađa sa Damaskom.

XS
SM
MD
LG