Linkovi

Rusi privremeno bez američkih viza


Američka ambasada u Moskvi

SAD su obustavile obradu ne-imigranatskih viza u svojim konzulatima u Rusiji nakon što su tamošnje vlasti naredile da američko osoblje bude smanjeno za više od polovine u znak odmazde za američke sankcije Rusiji zbog optužbi o ruskom hakovanju američkih izbora. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva da će razmotriti kako najbolje da odgovori na najnoviji američki potez u narušenim diplomatskim odnosima dve zemlje.

Sjedinjene Države su saopštile da je ograničavanje američkog diplomatskog osoblja od strane Rusije razlog za suspenziju izdavanja viza. Proces izdavanja biće nastavljen 1. septembra, ali samo u američkoj ambasadi u Moskvi. Konzulati u Petrogradu, Vladivostoku i Jekaterinburgu će ostati zamrznuti sve dok je broj zaposlenih smanjen.

“Imam negativan stav o tome. Nažalost, jedan od mojih prijatelja je trebalo 24. avgusta da obavi intervju za vizu u konzulatu u Jekaterinburgu, ali sada neće moći da dobije vizu.”

Rusi izražavaju negodovanje zbog posledica za one koji žele da putuju u Ameriku, bilo kao turisti, radi biznisa ili školovanja.

“Ovo je tako glupo. Zašto da ljudi pate zbog nečeg što se dogadja između država?”

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je namera američke strane da podstakne nezadovoljstvo među Rusima, zbog poteza domaćih vlasti.

“Što se tiče našeg odgovora, kao što sam već rekao, potrebno je temeljito razmotriti odluke saopštene od strane SAD. Jedino što mogu da kažem jeste da nećemo ići protiv američkih građana.”

Rusija je prošlog meseca odgovorila na američke sankcije proterivanjem američkog diplomatskog osoblja i smanjenjem broja zaposlenih za više od 700. Međutim, većinu otpuštenog osoblja čine Rusi koji su radili u američkoj ambasadi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG