Linkovi

Praksom do stalnog zaposlenja


Sajam za zapošljavanje
Sajam za zapošljavanje

U nastojanjima da što više ljudi u Sjedinjenim Državama nađe posao, administracija predsednika Obame je prošle godine najavila 175 miliona dolara pomoći za programe obuke i usavršavanja.

Jedan centar za obuku i blizini Vašingtona stekao je veoma dobru reputaciju u obuci i zapošljavanju.

U jednoj radionici u Lanamu, u saveznoj državi Merilend, budući električari savijaju i seku žice da bi instalirali prekidače za struju. Deniz Long kaže da će joj to dobro doći na poslu.

“Ono što vas ovde uče je da ćete ako usavršavate znanje i primenjujete ga u praksi biti bolji radnik. Takođe imate veće šanse da zadržite posao.”

Međunarodno bratstvo električarskih udruženja, pokrenulo je program koji obuhvata petogodišnju, besplatnu nastavu, za učenike koji dok se školuju zarađuju i platu. Učenici jedan dan nedeljno provode u učionici, a četiri dana na praksi, odnosno poslu.

Prve godine, polaznici bez iskustva zarađuju skoro 20 dolara na sat uz beneficije. Zamenik direktora programa, Kevin Barton, kaže da svake godine do 200 diplomaca dobije posao koji uključuje zdravstvano i penziono osiguranje I, što je najvažnije, sigurnost zarade.

"Univerzitetska diploma nije uvek garancija da ćete dobiti posao. Možete da studirate, a da ono što učite nikada ne primenjujete u praksi.Ovde, putem programa usavršavanja, naši učenici izlaze obučeni da mogu da rade bilo gde u zemlji.”

Do proširenja programa, učenje kroz rad došlo je na inicijativu predsednika Obame , koji je 2010. obišao centar. Njegova administracija je prošle godine najavila skoro 200 miliona dolara za programe partnerstva društvenog i privatnog sektora za proširenje programa obuke, kao još jedan vid pomoći američkoj srednjoj klasi.

Dvadeset-šestogodišnji Pol Amansio, koji je sedam godina služio u američkom ratnom vazduhoplovstvu, nudi svoj savet kolegama veteranima koji počinju sa obukom.

“Može biti teško ako ne radite na poslovima koje će zahtevati vaš budući poslodavac. Poslodavac kod koga želite da radite. Međutim, neće vam biti teško ukoliko se fokusirate na one veštine koje su vam potrebne za taj konkretan posao.”

Učenici u ovom centru rade na usavršavanju veština za posao kojim žele da se bave, koji će im omogućiti da rade na električnim i telekomunikacionim postrojenjima i obezbediti dugoročnu finansijsku stabilnost i beneficije.

XS
SM
MD
LG