Linkovi

SAD oborile naoružani dron iznad južne Sirije


Arhiva - Par američkih F-15E Strike Eagles aviona leti iznad severnog Iraka nakon izvedenih udara u Siriji. (REUTERS/U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch/Handout )
Arhiva - Par američkih F-15E Strike Eagles aviona leti iznad severnog Iraka nakon izvedenih udara u Siriji. (REUTERS/U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch/Handout )

Avion Sjedinjenih Država oborio je naoružani dron malo posle ponoći u utorak ujutro, dok je ta bespilotna letelica napredovala ka koalicionim snagama u severnoj Siriji, saopštili su vojni zvaničnici.

Američki F-15E "Strike Eagle" oborio je dron iranske proizvodnje dok se približavao vojnom isturenom položaju koalicionih snaga u blizini Al Tanfa, duž sirijske granice sa Irakom, gde SAD obučavaju lokalne borce kako bi ratovali protiv Islamske države.

Koalicione snage oborile su sličan prorežimski dron u blizini iste lokacije ranije ovog meseca, saopštila je komanda SAD u saopštenju.

"Koalicija je stavila do znanja sasvim jasno svim učesnicima, javno i putem deeskalacione linije sa ruskim snagama, da demonstracija neprijateljskih namera i akcija prorežimskih snaga usmerenih prema koaliciji i parterskim snagama u Sirji tokom legitimnih anti-ISIS operacijama, neće biti tolerisana", kaže se u saopštenju. ISIS je akronim za terorističku grupu Islamska država.

Obaranje drona dolazi istog dana u kome je Australija objavila da će privremeno obustaviti vazdušne udare svojih snaga u Siriji, a nakon što je lovac SAD oborio sirijski avion, a Sirija i Rusija zapretile da će ciljati avione koalicije koju predvode SAD i koji operišu na nebu iznad Sirije.

O tome možete čitati u posebnoj vesti, ovde.

XS
SM
MD
LG