Linkovi

SAD obnovile izdavanje viza u Turskoj


Američki konzulat u Istanbulu
Američki konzulat u Istanbulu

Sjedinjene Države saopštile su u četvrtak da će obnoviti izdavanje svih viza turskim državljanima koji žele da putuju u Ameriku.

Vašington je ranije ove godine suspendovao izdavanje neimigrantskih viza u Turskoj zbog hapšenja službenika konzulata u Istanbulu Metina Topuza, po optužbi za terorizmam. Turska je na taj potez odgovorila prekidom izadavanja viza za Amerikance.

Stejt department je u saopštenju naveo da je od Turske dobio uveravanja da lokalni službenici američke ambasade nisu pod istragom, niti da će biti hapšeni zbog "obavljanja službenih dužnosti", te da će se turska vlada u budućnosti konsultovati sa američkom, pre donošenja odluke o pritvaranju lokalnog osoblja".

Dodaje se i da su Sjedinjene Države i dalje "ozbiljno zabrinute" zbog postojećih optužbi protiv uhapšenih lokalnih službnika američke misije u Turskoj, kao i "slučajeva protiv američkih državljana uhapšenih tokom vanrednog stanja".

Turski ambasador u Sjedinjenim Država Serdar Kilidž rekao je da njegova zemlja takođe planira da obnovi izdavanje viza američkim držaljanima, ali je demantovao navode da je Ankara dala uveravanja Vašingtonu u pogledu mogućeg pritvaranja i hapšenja službenika ambasade.

“Kada je reč o uveravanjima o kojima se govori u američkom saopštenju, želimo da ponovim da u Turskoj postoji vladavina prava i naša vlada nije dala nikakva uveravanja u vezi sa tekućim slučajevima. I ni jedan lokalni službenik misije nije pod istragom zbog službenih dužnosti", navodi se u saopštenju turske ambasade.

Dve zemlje su početkom novembra obnovile ograničeno izdavanje viza, ali je američka ambasada u Ankari objavila prošle nedelje da termini za podnošenje prijave mogu da se zakažu tek u januaru 2019. godine.

XS
SM
MD
LG