Linkovi

Amerikanci podeljeni posle Obaminog obraćanja


Predsednik Barak Obama uoči obraćanja naciji iz Bele kuće, 10.septembar 2013
Predsednik Barak Obama uoči obraćanja naciji iz Bele kuće, 10.septembar 2013

Reakcije Amerikanaca, kao i Sirijaca koji žive u Sjedinjenim Državama, na govor predsjednika Obame bile su pomiješane

Pojedini navode da nisu ubijeđeni u opravdanost vojnog napada, dok drugi pak kritikuju predsjednika zato što nije ranije intervenisao.

Američki predsjednik je u sinoćnjem obraćanju naciji pozvao Amerikance da podrže njegovu pretnju vojnom silom za sprečavanje upotrebe hemijskog oružja u Siriji, ukoliko diplomatski napori budu neuspješni. Sirijci koji žive u Los Anđelesu saglasni su sa Obamom.

"Smatramo da bi zemlja poput Amerike trebalo da pomogne sirijskom narodu da se otarasi ovog ubice, koji je ubio hiljade ljudi i koji je spremna da ubije i milione.”

"Amerikanci ne žele da se miješaju u ovaj rat, i to je u redu, ali nam pošaljite oružje da se borimo protiv Asada i spriječimo ga da ubije našu djecu i porodice i uništi našu zemlju.”

Amerikanci širom zemlje međutim različito reaguju na Obamin stav.

"Podržavam Obaminu strategiju. Užasno je to što su uradili i vjerujem da je izuzetno važno da pokažemo da smo i dalje broj jedan i da mislimo ono što kažemo. Mislim da je napad neophodan. Međutim, teško je podržati tu ideju ako iza vas ne stoji američka javnost”, smatra Gven Vilijamson iz Vašingtona.

“Rat je loša stvar. Riječ je o jednostavnom, ali ne i ispravnom rješenju”, poručuje Aleksa Milovanov iz Los Anđelesa.

"Ovo je teška situacija. Ne želim da se dogodi još jedan Irak. I ne mislim da je uloga Sjedinjenih Država da budu svjetski policajac”, naglašava Džejson Lauterjung iz Njujorka.

"Zajedno treba da ustanemo i kažemo da ne prihvatamo genocide, ratovanje hemijskim oružjem i da će svi oni koji su za to odgovorni i koji podržavaju terorizam snositi ozbiljne posledice”, stav je Felis Karson, takođe iz Njujorka.

Obama je takođe zatražio od Senata da odloži glasanje o upotrebi vojne sile, kako bi se dala šansa diplomatiji. Republikanski senator Rend Pol protiv je američke intervencije.

"Ukoliko bude glasanja, glasaću protiv i podstaći moje kolege da urade isto. Predsjednik nije iznio ubjedljive dokaze da su američki interesi ugroženi u Siriji. Razlog za ulazak u rat trebalo bi da bude veoma značajan.”

Obamina pobjeda u Kongresu u pogledu sirijskog pitanja bila bi više nego neizvjesna. Negativan ishod, kako pojedini smatraju, bio bi ogroman poraz za predsjednika.
XS
SM
MD
LG