Linkovi

Samit u SAD: Nuklearne pretnje i teroristi


Na samitu Bijele kuće o nuklearnoj bezbjednosti, koji počinje sjutra, prvi put će biti održana posebna sesija o sprečavanju terorističkih grupa poput Islamske države da se domognu nukleanog materijala.

Na ovogodišnjem samitu, delegacije iz više od 50 zemalja razgovaraće o nuklearnim prijetnjama i načinima da se one umanje i spriječe.

Teroristički napadi u Briselu još jednom su pokazali koliko su grupe, poput Islamske države, postale opasne. Riječ je o prijetnji o kojoj će se raspravljati na specijalnom zasijedanju u okviru samita o nuklearnoj bezbjednosti u Vašingtonu.

"U fokusu će biti šira prijetnja. Međutim, mogućnost da Islamska država dođe do bilo kakvog nuklearnog materijala mora da se izbjegne i to će svakako biti tema razgovora”, najavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Belgija je posle napada postavila naoružane čuvare u nuklearnim objektima. Međutim, lideri su više zabrinuti da bi teroristi u zemljama poput Pakistana mogli da se domognu nuklearnog materijala, a strahuju i zbog sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji.

Ovo će biti četvrti i poslednji nuklearni samit za predsjednika Baraka Obamu. Na prethodnim skupovima, razgovaralo se o smanjenju upotrebe visoko obogaćenog uranijuma, obezbjeđivanju nuklearnog materijala i sprečavanju njegovog krijumčarenja, te o terorizmu,

Na samitima je, nadam se, stvoren međunarodni režim koji učvršćuje standarde i praksu među zemljama kada je riječ o bezbjednosti i operacijima”, kaže Viktor Ča iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da su ključna pitanja i dalje neriješena.

Za četiri godine je postignut veliki napredak kada je riječ o obezbjeđivanju nuklearnog materijala, koji bi mogao da padne u ruke terorista, ali taj cilj još nije postignut”, smatra Šeron Skvasoni, iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Veći dio tog materijala i dalje je dio vojnih zaliha, zbog čega je to pitanje veoma sporno, kažu analitičari. Rusija je odbila poziv za učešće, navodeći da su ovakvi samiti već odigrali svoju ulogu.

“Ruska i kineska vlada nisu prihvatile širu agendu i u stvari razmišljaju o modernizaciji i širenju svojih nuklearnih arsenala veoma razlitičitim tempon u odnosu na bilo koju zapadnu zemlju”, ističe bivši zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Frenk Miler.

S obzirom na to da će u januaru položaj preuzeti novi američki predsjednik, postavlja se pitanje koji su dalji koraci.

"Svakako se nadam da će novi predsjednik razumjeti da je obezbjeđivanje nuklearnog materijala širom svijeta jedan od glavnih bezbjednosnih prioriteta Sjedinjenih Država”, naglasio je Džoš Ernest.

Bijela kuća je saopštila da će jedan od ciljeva ovog samita biti jačanje međunarodne mreže organizacija da bi nastavile da rade na nuklearnoj bezbednosti širom svijeta.

XS
SM
MD
LG