Linkovi

Ističe rok za odluku o programu NSA


Sedište Agencije za nacionalnu bezbednost
Sedište Agencije za nacionalnu bezbednost

Ove nedelje se povećava pritisak na američke zakonodavce da reformišu ili ponovo odobre aktivnosti Agencije za nacionalnu ezbednost na prikupljanju podataka o domaćim telefonskim razgovorima u okviru borbe protiv terorizma.

Važnost programa ističe krajem meseca, a federalni apelacioni sud zauzeo stav da je masovno prikupljanje telefonskih podataka nezakonito, ali nije naredio njegovo zaustavljanje.

Čak i pre prošlonedeljne sudske odluke, neki članovi Kongresa su se zalagali za reformu domaćeg špijuniranja.

Verujem da treba da štitimo nacionalnu bezbednost, ali moramo da sačuvamo građanske slobode, koje nas izdvajaju od drugih zemalja“, kaže demokratski senator Petrik Lejhi.

Prisluškivanje je obelodanio nekadašnji službenik agencije za unutrašnju bezbednost, Edvard Snouden. Program je uzrokovao buru kada su Amerikanci saznali za široki obim aktivnosti tajne američke agencije. Prošle godine, predsednik Barak Obama je obećao novi pristup.

“Sjedinjene Države ne prisluškuje obične ljude, koji ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, i mi vodimo računa o njihovoj privatnosti prilikom usvajanja naših mera i procedura.“

Ubrzo posle odluke suda, nekoliko republikanaca je pokušalo da odbrani program, u kojem se prikupljaju i čuvaju podaci o telefonskim pozivima, ali ne njihov i sadržaj.

Agencija za bezbednost može da utvrdi veze poznatih svetskih terorista sa potencijalnim teroristima u Sjedinjenim Državama. Kritičari programa žele da ga potpuno ukinu ili otežaju njegovu upotrebu “, smatra republikanski senator Mič Mekonel.

Ukidanje programa je nezamislivo, smatra predsedavajući Senatskog odbora za obaveštajne aktivnosti Ričard Bur.

“Moramo da očuvamo američku bezbednost. Ne smemo da se vratimo na stanje pre jedanaestog septembra. “

Drugi ga smatraju opasnim za privatnost.

“Smatram da telefonski podaci građana koji slede zakon ne treba nikog da se tiču“, ističe republikanski senator Rend Pol.

Činjenica da se debata nastavlja ukazuje na američku rešenost očuvanju o transparetnosti, ističe predsednik Obama.

“Niko ne očekuje od Kine da vodi otvorenu debatu o obaveštajnim aktivnostima, ili da Rusija uzme u obzir privatnost građana. Medjutim, nemojmo zaboraviti da za nas važe drugačiji standardi zato što smo u prvim redovima odbrane privatnosti i ljudskog dostojantsva.“

Mnogi očekuju da će Vrhovni sud na kraju morati da odluči o ustavnosti prikupljanja telefonskih podataka. U međuvremenu, Kongres može da produži vašnost programa ili ga reformiše. Zakonodavci obe stranke smatraju da su podjednako važni i nacionalna bezbednost i građanske slobode.

XS
SM
MD
LG