Linkovi

Milioni u SAD na putu "istorijske" mećave

  • Glas Amerike

Ogromna mećava zahvatila je istočni deo Sjedinjenih Država gde se, od Vašingtona do Njujorka, očekuju rekordne snežne padavine

Sniježna oluja, koja bi prema procjenama meteorologa mogla da bude i istorijska, pogodila je američku prijestonicu Vašington i istočnu obalu Sjedinjenih Država. U Vašingtonu bi do nedelje moglo da padne više od 60 centimetara snijega, dok se u drugim područjima očekuju snažni vjetrovi i poplave.

Stanovnici Vašingtona i okolnih područja obavili su poslednje pripreme za nevreme…Ispred prodavnica u Virdžiniji bili su ogromni redovi, dok su prodavci pokušavali da zadovolje sve veću potražnju.

"Vašington stvarno nije spreman za ovakvo nevrijeme”, kaže jedan od kupaca.

Slični prizori bili su i u radnjama u prijestonici, od kojih su pojedine bile primorane da ograniče broj kupaca. Rafovi sa vodom su praktično bili prazni, dok su lopate nestajale podjednako brzo.

Za nevrijeme se pripremila i federalna vlada, koja je danas u podne zatvarila svoje službe. Kasnije danas biće u potpunosti obustavljen i javni saobraćaj, dok su sve škole već zatvorene.

"Ovo nevreme bi moglo da bude opasno po život i stanovnici Vašingtona bi trebalo da to uzmu u obzir", poručila je gradonačelnica Mjuriel Bauzer.

Očekuju se i rasprostranjeni nestanci električne energije.

"Sve se se poklapa sa pojavom ogromnog vremenskog sistema koji će pogoditi istočnu trećinu zemlje, odnosno najmanje 50 miliona ljudi, sa velikim snijegom, niskim temperaturama i veoma snažnim vjetrovima”, naveo je direktor Nacionalne meteorloške službe Luis Ućelini.

Do sada je otkazano više od 4500 letova, a sve glavne avionske kompanije su ponudile putnicima besplatnu promjenu karata. Vanredno stanje već je proglašeno u Vašingtonu i pet saveznih država, a milionima stanovnika od Kentakija do Nove Engleske je preporučeno da se snabdiju namirnicama i ostalim zalihama i ostanu kućama.

Agencija Asošijeted pres prenosi da je najmanje pet osoba poginulo u nesrećama, izazvanim nevremenom u Tenesiju, Kentakiju i Severnoj Karolini. Zvaničnici upozoravaju građane da ne izlaze na puteve.

XS
SM
MD
LG