Linkovi

Milioni u SAD na putu "istorijske" mećave


Ogromna mećava zahvatila je istočni deo Sjedinjenih Država gde se, od Vašingtona do Njujorka, očekuju rekordne snežne padavine

Sniježna oluja, koja bi prema procjenama meteorologa mogla da bude i istorijska, pogodila je američku prijestonicu Vašington i istočnu obalu Sjedinjenih Država. U Vašingtonu bi do nedelje moglo da padne više od 60 centimetara snijega, dok se u drugim područjima očekuju snažni vjetrovi i poplave.

Stanovnici Vašingtona i okolnih područja obavili su poslednje pripreme za nevreme…Ispred prodavnica u Virdžiniji bili su ogromni redovi, dok su prodavci pokušavali da zadovolje sve veću potražnju.

"Vašington stvarno nije spreman za ovakvo nevrijeme”, kaže jedan od kupaca.

Slični prizori bili su i u radnjama u prijestonici, od kojih su pojedine bile primorane da ograniče broj kupaca. Rafovi sa vodom su praktično bili prazni, dok su lopate nestajale podjednako brzo.

Za nevrijeme se pripremila i federalna vlada, koja je danas u podne zatvarila svoje službe. Kasnije danas biće u potpunosti obustavljen i javni saobraćaj, dok su sve škole već zatvorene.

"Ovo nevreme bi moglo da bude opasno po život i stanovnici Vašingtona bi trebalo da to uzmu u obzir", poručila je gradonačelnica Mjuriel Bauzer.

Očekuju se i rasprostranjeni nestanci električne energije.

"Sve se se poklapa sa pojavom ogromnog vremenskog sistema koji će pogoditi istočnu trećinu zemlje, odnosno najmanje 50 miliona ljudi, sa velikim snijegom, niskim temperaturama i veoma snažnim vjetrovima”, naveo je direktor Nacionalne meteorloške službe Luis Ućelini.

Do sada je otkazano više od 4500 letova, a sve glavne avionske kompanije su ponudile putnicima besplatnu promjenu karata. Vanredno stanje već je proglašeno u Vašingtonu i pet saveznih država, a milionima stanovnika od Kentakija do Nove Engleske je preporučeno da se snabdiju namirnicama i ostalim zalihama i ostanu kućama.

Agencija Asošijeted pres prenosi da je najmanje pet osoba poginulo u nesrećama, izazvanim nevremenom u Tenesiju, Kentakiju i Severnoj Karolini. Zvaničnici upozoravaju građane da ne izlaze na puteve.

XS
SM
MD
LG