Linkovi

Tornada na jugu, visoke temperature na istoku


Posledice nevremena u Tenesiju

Najmanje devet osoba poginulo je, dok su desetine povređene u olujnom nevremenu na jugu Sjedinjenih Država koji je pogodilo više od 20 tornada

Prema izvještajima, više od 20 tornada pogodilo je region, sa katastrofalnim posljedicama po brojne porodice.

Razaranje i očaj širom sedam saveznih država, među kojima su Misisipi, Arkanzas i Tenesi. Najmanje 24 tornada pogodila su region, uništila brojne domove i izazvala haos na putevima. Pojedini vozači sa užasom su posmatrali kako pred njima dvije pijavice postaju jedan ogroman tornado.

“Naš glavni prioritet su oni koji su možda zaglavljeni u saobraćaju, kao i da uklonimo svako stablo, raščistimo svaki lokalni put, autoput i da da idemo od vrata do vrata i vidimo da li je nekome i dalje potrebna pomoć”, saopštio je Rej Hol iz saobraćajne policije Misisipija.

Naročito je teško pogođeno mjesto Holi Springs u Misisipiju.

“Ležao sam na zemlji kada je tornado prešao preko mene i počeo da čupa drveće. Ne znam kako i dalje stojim ovdje i pričam sa vama“, navodi očevidac Lens Miks.

"Nikada nisam video ovakvo razaranje”, naglasio je gradonačelnik Holo Springsa Kelvin Bak.

Djelovi grada su potpuno uništeni, dok je poginuo jedan sedmogodišnji dječak.

"Bez obzira da li je riječ o žrtvama poput ovog dječaka ili razaranju kuća svih ovih ljudi na Božićno veče, veoma je teško izaći na kraj s tim, ali ćemo uspjeti da se izvučemo”, naveo je Bak.

U obližnjem okrugu Benton poginule su tri osobe, dok se dvije vode kao nestale. U sjevernozapadnom dijelu države, u nevremenu je oštećeno ili uništeno više od 20 kuća. Najmanje 40 osoba povrijeđeno je širom šest okruga u Misisipij, gdje je proglašeno vanredno stanje. U olujama, praćenim snažnim vjetrovima, u Tenesiju poginule su tri osobe, a šteta je uglavnom pričinjena jugoistočno od Nešvila.

U međuvremenu, na istočnoj obali su zabilježene rekordno visoke temperature. Ovdje u Vašingtonu, Njujorku i Filadelfiji izmjereno je 22 stepena Celzijusa, dok eksperti navode da je za toplo vrijeme dijelom odgovoran vremenski fenomen El Ninjo.

XS
SM
MD
LG