Linkovi

Nevreme izazvalo haos na putevima


Snežnoi nevreme pogodilo je i grad Dalas, u Teksasu
Snežnoi nevreme pogodilo je i grad Dalas, u Teksasu

Snažno nevrijeme, praćeno snijegom, susnježicom i ledenom kišom zahvatilo je veliki dio Sjedinjenih Država, izazvavši ogromne poremećaje u saobraćaju.

Sniježno nevrijeme dovelo je do otkazivanja hiljada letova, dok su na putevima širom zemlje zabilježene brojne saobraćajne nesreće. U najteže pogođenim područjima, poginulo je najmanje sedmoro ljudi.

Opasna mješavina snijega i leda uzrok je brojnih lančanih sudara širom Sjedinjenih Država. Blizu Milvokija, u državi Viskonsin, desetine osoba povrijeđene su u sudaru 30 automobila, dok je glavni autoput zatvoren.

“Bilo je stvatno loše. Jedva ste mogli da vidite put ispred vas”, kaže jedan od vozača.

Lančani sudar i u drugom delu Viskonsinu.

“Uputili su nas na sporedne puteve i pokušavam da se vratim na glavni autoput, čiji je veliki dio međutim zatvoren. Još ne znam kako ću da se vratim kući”, navodi jedan stanovnik Čikaga.

U sličnoj situaciji našli su se i vozači u Pensilvaniji gdje je u nesreći blizu Filadelfije, u kojoj je učestvovalo 50 automobila, poginula jedna osoba. U blizini Njujorka, iste scene… Zbog klizavih puteva, od Viskonsina do Virdžinije i sve do Nove Engleske, odlazak na posao brojnih građana jutros je bio pravi izazov.

“Nastavićemo da posipamo puteve solju, kako bismo olakšali odlazak na posao i u školu”, naglasio je Nik Martino iz Saobraćajsne službe Pensilvanije.

Ledena oluja danima izaziva haos u nizu saveznih država. Više od 100 hiljada domaćinstava u Arkanzasu i Teksasu ostalo je bez električne energije. U pojednim predgrađima Dalasa, sa zgrada su čak padale ledene ploče. U Tenesiju, ledom okovane grane oborile su brojne dalekovode.

Nevolja nisu pošteđeni ni putnici u avio saobraćaju. Juče je otkazano više od 2700 letova, a danas najmanje hiljadu. Dok se na jugu zemlje očekuje porast temperatura, za najgore se pripremaju stanovnici istočne obale gdje, od centralne Virdžinije od Njujorka, danas pada ledena kiša.

Ovdje u Vašingtonu, zbog opasnih uslova na putevima, federalne agencije i škole počele su sa radom sa dva sata zakašnjenja. Za sjutra je izdato novo upozorenje na nevrijeme i obilne sniježne padavine.
XS
SM
MD
LG