Linkovi

Normalizuje se stanje na istočnoj obali SAD


Pred Belom kućom u ponedeljak, 25. januara ujutro
Pred Belom kućom u ponedeljak, 25. januara ujutro

Gradovi na američkoj istočnoj obali pokušavaju da se vrate u normalu posle rekordne mećave, tokom koje je u Njujorku i Vašingtonu palo više od 60 centimetara snijega. U naletu sniježne oluje smrtno je stradalo 30 osoba.

Američka prijestonica i danas je gotovo paralisana. Vladine službe i škole su zatvorene, javni saobraćaj samo je djelimično uspostavljen, dok su pojedini putevi i dalje neprohodni, što je pričinjavalo veliku glavobolju onima koji su jutros pokušavali da dođu do posla.

Stanovnici Vašintona i okolnih predgrađa nastavili su da čiste ogromne sniježne nanose.

“Bilo je zabavno u petak, kada je palo samo nekoliko centimetara snijega. Sada, kada je palo više od 60 centimetara, dođe mi da plačem.”

Frenk Kotrel čisti sneg pred kućom u predgrađu Vašingtona, Anandejlu
Frenk Kotrel čisti sneg pred kućom u predgrađu Vašingtona, Anandejlu

Američka prijstonica je, na početku radne nedelje, i dalje gotovo blokirana. Federalna vlada i škole su zatvoreni. Metro je tek u ponedjeljak počeo da saobraća na svim linijama. Gradonačelnica Mjuriel Bauzer ponovo je upozorila građane da se klone puteva, dok ekipe nastavljaju da čiste glavne i sporedne saobraćajnice.

Zbog velikih naslaga snijega na trotoarima, kretanje u gradu otežano je i za pješake. Jan Kornilijus, iz Južnoafričke Republike, prisjeća se kada je Vašington poslednji put bio zavijan snijegom 2010. godine.

“Ovo godine je malo bolje, zato što nam nije nestala struja”, kaže Kornilijus.

Slična situacija je i u ostalim većim gradovima na istočnoj obali. U Baltimoru je palo rekordnih 74 centimetara snijega.

"Mora da se ukloni rekordna količina snijega. To ne znači da možemo samo da ga gurnemo po strani, već moramo da ga podignemo i odnesemo”, Stefani Rolings Blejk, gadonačelnica Baltimora.

Sneg na Vol Stritu, pred Njujorškom berzom
Sneg na Vol Stritu, pred Njujorškom berzom

U Central parku u Njujorku napadalo je 68 centimetara snijega, iako se grad brže oporavlja, s obzirom na to da su danas otvoreni i berza i državne škole. Nevrijeme je naročito teško pogodilo drumski i avio-saobraćaj. Vozači na glavnom autoputu u Pensilvaniji bili su zaglavljeni i do 30 sati.

U Nju Džerziju, ulicama priobalnih gradova plovili su komadi leda.

“Pričinjena je velika šteta. Na ulicama je bilo više otpadaka nego tokom oluje Sendi”, kaže ovaj stanovnik.

Tokom vikenda otkazano je više od 14 hiljada letova, dok je vazdušni saobraćaj poremećen i u ponedjeljak, iako su aerodromi otvoreni.

Nevrijeme je poremetilo i rad Kongresa, pa je Predstavnički dom otkazao sva glasanja do naredne sedmice. Vrhovni sud je u ponedjeljak otvoren, što je bio slučaj i tokom prethodnih oluja.

XS
SM
MD
LG