Linkovi

Doneli: SAD protiv prekrajanja granica na Balkanu


Kurt Doneli, zamenik ambasadora SAD u Srbiji
Kurt Doneli, zamenik ambasadora SAD u Srbiji

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji Kurt Doneli izjavio je danas da Sjedinjene Države ne podržavaju prekrajanje granica i da bi pokušaj prekrajanja granica bio recept za konflikt. Na tribini o bezbednosnoj saradnji Amerike i Srbije Doneli je rekao da SAD investiraju u bezbednost Srbije pružajući pomoć vojsci, policiji, carinskim službama.

Sa više od 700 miliona dolara donacija od 2001-ve godine, Sjedinjene Američke Države su, posle Evropske unije, najveći donator Srbiji - istaknuto je na današnjoj tribini o bilatelaralnoj bezbednosnoj saradnji Srbije i SAD. Po rečima zamenika američkog ambasadora u Srbiji Kurta Donelija, američke kompanije su investirale skoro četiri milijarde dolara u Srbiji i zapošljavaju oko 17.000 ljudi.

Doneli je ocenio da je Srbija izabrala pravi put - priključenje EU, i dodao da se nada će Srbija pronaći ulogu u EU na tri načina - da bude u miru sa sobom i susedima, i da doprinese miru u svetu:

"Druge stvari koje radimo, mimo vojne saradnje, a koje se direktno odražavaju na bezbednost Srbije, su neke stvari koje radimo da pomognemo vašu policiju i pogranične službe, koje direktno doprinose nacionalnoj bezbednosti Srbije. Mi radimo sa srpskom policijom, sa pograničnom policijom, carinskim službama, da pomognemo da imaju opremu i tehnologije da bolje zaštite vaše granice."

Poslanik SNS-a i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i SAD Dragan Šormaz je konstatovao da je Srbija uvek napredovala kada je imala dobre odnose sa Zapadom. Po njegovoj oceni, u javnosti je jedina smetnja za vraćanje na stari nivo odnosa sa SAD bombardovanje NATO iz 1999. godine. Moramo da rešimo probleme sa SAD i još više razvijemo odnose, izjavio je Šormaz:

"Mi sa svima ostalima možemo da budemo prijatelji - i sa Kinom, i sa Rusijom, EU mora da nam bude strateški partner jer mi želimo u EU, želimo da budemo deo te porodice. Ali moramo da razvijamo odnose i sa SAD. Ne budemo li ih razvijali - ima naš narod izreku: teško onom ko ga Rus brani i Kinez hrani."

Šef Kancelarije za vojnu saradnju američke ambasade potpukovnik Kori Šej je izneo podatak da su SAD pružile Vojsci Srbije pomoć vrednu 36 miliona dolara. Prošle godine smo održali četiri zajedničke vojne vežbe, a ove godine će ih biti sedam, s tim da skoro sve troškove pokrivaju SAD, izjavio je Šej.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG