Linkovi

SAD: Napad u ime Islamske države


Mesto napada u Filadelfiji
Mesto napada u Filadelfiji

Napadač, koji je iskazao lojalnost Islamskoj državi, pucao je u policajca u Filadelfiji, saopštili su policijski zvaničnici

Naoružani muškarac, koji tvrdi da je iskazao vernost Islamskoj državi, pucao je na policajca u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

Prema navodima vlasti, policajac, koji je pogođen tri puta u ruku dok je sedeo u obeleženom automobilu, uspeo je da uzvrati vatru i pogodi 30-ogodišnjeg napadača, koji je posle bekstva uhapšen. Očekuje se da će policajac, identifikovan kao 33-ogodišnji Džes Hartnet, preživeti napad, ali će morati da bude podvrgnut višestrukim hirurškim zahvatima, saopštila je policija.

Još nije poznato kakvo je zdravstveno stanje napadača koji je prišao Hartnetovom automobilu na jednoj raskrsnici i ubrzo posle toga pobegao. Vlasti navode da je oružje, korišćeno u napadu, ukradeno iz kuće jednog policajca 2013. godine, ali da za tu krađu nije odgovoran napadač.

Policijski komesar Ričard Ros naveo je da nije bilo povoda za napad i da ne može da veruje kako je Hartnet, koji je u policiji pet godina, uspeo da preživi.

Američke vlasti su na oprezu posle napada povezanih sa Islamskom državom u Parizu i San Bernardinu, u Kaliforniji. Zvaničnici navode da je osumnjičeni u Filadelfiji rekao da je izvršio napad u ime Islamske države i da “prati Alaha.”

Hapšenja u Kaliforniji i Teksasu

Američke federalne vlasti uhapsile su dvojicu izbeglica iz Iraka pod optužbama u vezi sa terorizmom, što je pokrenulo nove kritike plana Bele Kuće o prihvatanju hiljada izbeglica iz ratnih zona na Bliskom istoku.

Obojica muškaraca su Palestinci iz Iraka, koji su u Sjedinjenim Državama već nekoliko godina, sudeći prema navodima američkih zvaničnika. Oni su bili u međusobnom kontaktu ali ne izgleda da su planirali bilo kakave napade u Sjedinjenim Državama, naveli su zvaničnici.

Prema podacima sekretarijata za pravosuđe, 23-godišnji Avs Mohamed Junis al Džajab uhapšen je juče u Sakramentu u Kaliforniji gde je optužen za davanje lažnih iskaza u vezi sa međunarodnim terorizmom. Al Džajab je došao u Ameriku iz Sirije 2012. godine kao izbeglica. On je optužen da je dao lažni iskaz vlastima o svojim putovanjima u Siriju, gde se sudeći prema društvenim mrežama, borio na strani ekstremističkih grupa, uključujući Ansar al Islam.

Omar Faraj Saed al Hardan, star 24 godine, uhapšen je u Hjustonu u Teksasu i optužen za nameru da obezbedi materijalnu podršku, uključujući obuku, stručne savete i pomoć grupi Islamska država.

Al Hardan, koji je u Sjedinjene Države došao kao izbeglica iz Iraka 2009. i kasnije dobio status stalnog boravka, takođe je optužen za davalje lažnog iskaza zvaničnicima o svojim vezama sa terorističkim organizacijama. Obojica osumnjičenih treba da se pojave danas pred sudom.

Ti slučajevi će verovatno obnoviti debatu u Sjedinjenim Državama oko pitanja da li bi Bela Kuća trebalo da nastavi sa svojim planom za prihvatanje 10 hiljada izbeglica iz Sirije, uprkos zabrinutostima za bezbednost.

XS
SM
MD
LG