Linkovi

SAD najavljuju dugoročno vojno prisustvo u Siriji


Američki vojnici u Siriji
Američki vojnici u Siriji

Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u četvrtak da je američko vojno prisustvo u Siriji "agresija" i kršenje suvereniteta te zemlje.

Sirijske vlasti reagovale su na govor američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je u sredu rekao da Sjedinjene Države planiraju da ostanu vojno i diplomatski angažovane u Siriji, dugo posle poraza Islamske države.

SAD predvode koaliciju koja je od 2014. godine izvodila napade na položaje Islamske države u Siriji i Iraku, dok je Pentagon prošlog meseca saopštio da na sirijskoj teritoriji ima oko dve hiljade američkih vojnika.

Tilerson je tokom obraćanja na konzervativnom Institutu Huver na Univerzitetu Stenford izneo niz razloga zbog kojih je, kako je istakao, ključno za SAD da ostanu u Siriji, između ostalog i da bi se sprečio novi uspon Islamske države i Al Kaide.

"Islamska država je jednom nogom u grobu i sa održavanjem američkog vojnog prisustva u Siriji do potpunog poraza te terorističke organizacije, ID će uskoro biti sahranjena", istakao je Tilerson.

Takođe je poručio da " ne možemo da dozvolimo ponavljanje istorije u Siriji", aludirajući na, kako je ocenio, greške koje je Obamina administracija napravila preranim povlačenjem američkih vojnika iz Iraka, te neuspelom stabilizacijom Libije posle svrgavanja s vlasti i smrti predsednika Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG