Linkovi

SAD: Rast kamatnih stopa i cena nafte


Ekonomisti i finansijski analitičari smatraju da će kamatne stope, oscilacije na berzama, kao i cene nafte u Sjedinjenim Državama, biti u porastu kasnije ove godine.

Neizvesna budućnost primorava mnoge kompanije da budu veoma oprezne u svojim poslovnim strategijama.

Houm Dipo, lanac prodavnica kućnih potrepština i bele tehnike, jedna je od mnogih vodećih kompanija u Sjedinjenim Državama koje su tokom februara otkupile sopstvene akcije. Firma za analizu investicija „Trimtabs“ smatra da je u tom pogledu postavljen rekord.

Lanci prodavnica sportske obuće, Foot Locker, i odeće, Gap su još neke od kompanija koje su otkupile sopstvene akcije, pored mnogih kompanija u sektoru informativne tehnologije. Mada se taj potez dopada akcionarima, on predstavlja mnogo oprezniju meru nego što bi bila nabavka nove opreme ili zapošljavanje dodatnih radnika, kaže glavni analitičar firme „Trimtabs“, Dejvid Sanši, koji je za Glas Amerike govorio putem Skajpa.

To je oprezan glas poverenja u ekonomiju. Medjutim za ekonomiju bi bilo bolje da kompanije ulažu svoj novac u druge stvari ako su zaista optimistične.“

Investiranje u nove zgrade ili opremu dovelo bi do otvaranja novih radnih mesta. Šef Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista, Džon Silvia, smatra da se ta radna mesta mogu očekivati dok se američka ekonomija oporavlja.

„Sadašnje ekonomsko okruženje je pozitivno za dalji porast zapošljavanja.“

Prodaja na malo je jedna od aktivnosti koje zavise od kamatnih stopa, koje su spuštene gotovo na samu nulu da bi podstakle izlazak zemlje iz recesije. Silvia kaže da većina ekonomista koje anketira njegovo udruženje smatra da su kamatne stope na ispravnom nivou za sada, ali da bi trebalo da budu povećane kasnije ove godine pošto ekonomiji koja se oporavlja više neće biti potrebna pomoć Federalnih rezervi u vidu rekordno niskih kamatnih stopa.

„U proseku, procene su da bi do kraja godine kamatne stope trebalo da rastu po 0,25 odsto posle sastanaka Federalnih rezervi, koji se održavaju svakih šest nedelja.“

Analitičar Mark Hemrik iz firme „Bankrate.com“ smatra da je stanje na berzama bilo stabilnije proteklih godina zbog nastojanja Federalnih rezervi da podstiču ekonomiju. Medjutim, dok „Fed“ nastoji da smanji svoje interventne mere, finansijska tržišta mogla bi da da podnesu veću nestabilnost. Govoreći putem Skajpa Hemrik takodje kaže da se većina ekonomista slaže da će cene nafte ponovo rasti.

„Očekuje se porast od oko 30 odsto u odnosu na sadašnji nivo što verovatno znači da su, kada se radi o potrošačima u Americi, najbolja vremena iza nas.“

Cene nafte biće, pored kamatnih stopa, jedna od važnih tema kojima će se upravni odbor Fedralnih rezervi baviti na svom narednom sastanku sledeće nedelje.

XS
SM
MD
LG