Linkovi

SAD razmatraju zatvaranje ambasade u Havani


Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u nedelju gostujući u programu televizije CBS “Face the Nation” da SAD razmišljaju o zatvaranju svoje ambasade na Kubi, posle nekoliko “napada, kojima je ugroženo zdravlje” američkih diplomata u toj zemlji.

Stejt Department navodi da je u “incidentima” na Kubi najmanje 21 Amerikanac imao različite simptome, među kojima su gubitak sluha, potres mozga, glavobolje, zvonjava u ušima, pa čak i problemi sa koncentracijom i prisećanjem nekih običnih reči u govoru.

Neki su osećali vibracije ili čuli glasne zvuke, koji su se tajanstveno mogli čuti samo u delovima određenih soba, zbog čega istražitelji razmatraju mogućnost takozvanog “zvučnog napada”.

“Razmatramo situaciju. To je veoma ozbiljno pitanje u smislu zdravstvenih problema koje su pojedinci pretrpeli. Neke od tih ljudi smo vratili kući. Sve se razmatra”, izjavio je Tilerson.

Nekoliko kanadskih diplomata i njihove porodice su takođe pogođeni. Incidenti su počeli prošle godine, a poslednji je prijavljen u avgustu.

Bivši predsednik Barak Obama ponovo je uspostavio veze sa Kubom pre dve godine, a taj potez je kritikovao njegov naslednik Donald Tramp. Zakonodavci u Vašingtonu su podigli uzbunu zbog incidenata, a u petak, pet republikanskih senatora pisalo je Tilersonu pozivajući ga da zatvori ambasadu u Havani i protera sve kubanske diplomate iz SAD.

XS
SM
MD
LG