Linkovi

SAD: Milijarda dolara za borbu protiv zike


Američki Senat odobrio je 1,1 milijardu dolara za borbu protiv zika virusa, što je značajno manje od 1,9 milijardi koliko je tražila administracija predsednika Obame, ali skoro dvostruko veća suma od one koju razmatra Predstavnički dom Kongresa. Bilo koja verzija zakona da stigne na potpisivanje predsedniku Obami, suma će biti značajno manja od one koju je tražila Bela Kuća.

Jučerašnje glasanje 68 prema 29 održano je nako što je Senat, u kojem većinu imaju republikanci, odbacio zahtev Bele Kuće koji je stigao u februaru, kada su američki zdravstveni zvaničnici upozorili da bi zika virus mogao da se proširi na velike delove zemlje.

Tokom rasprave, demokratski senator Džek Rid, iz savezne države Rod Ajlend, izjavio je da virus predstavlja stvarnu pretnju.

"Živimo u međusobno povezanom svetu i nismo imuni na širenje bolesti. Već imamo više od hiljadu slučajeva zike u Sjedinjenim Državama i našim teritorijama, među kojima više od 100 trudnica. Do sada smo imali samo dva slučaja u Rod Ajlendu, ali virus se širi i neće nestati sam od sebe. Svakako ćemo se suočiti sa povećanjem broja slučajeva kako se bliže letnji meseci", upozorio je Rid.

Ridova koleginica, republikanska senatorka iz države Mejn, Suzan Kolins se slaže.

"Amerikanci su opravdano zabrinuti zbog zika virusa, jer ako ne budemo sprečili njegovo širenje, to bi moglo da ima razarajuće posledice na naše porodice”, upozorila je Kolins.

Virus kojeg prenose komarci može da izazove užasne deformitete kod novorođenčadi i povezan je sa ozbiljnim neurološkim poremećajem.

XS
SM
MD
LG