Linkovi

SAD menjaju politiku prema Kubi?


Zastave SAD i Kube (arhivska fotografija)
Zastave SAD i Kube (arhivska fotografija)

Predsednik Donald Tramp sprema se da objavi novu politiku prema Kubi, koji će verovatno unazaditi neke od pokušaja bivpeg predsednika Baraka Obame da normalizuje odnose sa tom zemljom, prenose zvaničnici iz administracije I drugi izvori.

Neimenovani zvaničnik rekao je da Trampovi saradnici završavaju dokument o odnosima SAD I Kube I da će ga u narednim danima proslediti predsedniku I njegovim savetnicima za bezbednost. Navodno bi novi plan za Kubu trebalo da bude objavljen u petak u Majamiju, u kojem živi veliki broj kubanskih emigranata.

Očekuje se da Tramp delimično raskine sa politikom Obame - koji je ukinuo zabranu za Amerikance da putuju na Kubu, ali i da ne remeti diplomatske odnose Vašingtona i Havane, koje je pre dve godine uspostavio Barak Obama.

Iako detalji nove politike nisu poznati, izvori bliski Trampovoj administraciji tvrde da će na novi pristup uticati dvojica kongresmena i senatora kubansko-američkog poredkla sa Floride: Marko Rubio I Mario Dias Balart. Obojica su žestoki protivnici kubanskog komunističkog režima.

Barak Obama je ponovo uspostavio diplomatske odnose sa Kubom u decembru 2014., a bio je I prvi američki predsednik koji je posetio Kubu od 1928.

XS
SM
MD
LG