Linkovi

Tramp nije pretio da će da pošalje vojsku u Meksiko?


Sjedinjene Države i Meksiko demantovali su da je američki predsednik Donald Tramp, u prošlonedeljenom telefonskom razgovoru sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom, zapretio da je spreman da pošalje američku vojsku u Meksiko.

Agencija Asošijeted pres i jedan meksički novinar u Vašingtonu preneli su da je Tramp rekao Nijetu da će da pošalje američke snage da se obračunaju sa "lošim momcima tamo", ako Meksiko ne učini više da ih kontroliše.

Izveštaj Asošijeted presa zasnovan je na delimičnom transkriptu razgovora koji je agenciji dao neimenovani izvor. AP je naveo da je bilo nemoguće utvrditi kakav je bio ton Trampovog komentara.

Visoki zvaničnik administracije rekao je dnevniku "Njujork tajms" da su Trampovi komentari izneseni u šali i da je reč o postojećoj ponudi SAD da pomognu Meksiku u borbi protiv narko kartela i u kontroli granica.

Portparol meksičkog predsednika Eduardo Sančez rekao je da je "apsolutno netačno" da je Tramp nagovestio da će da pošalje američke vojnike u Meksiko. Sančez je dodao da su Tramp i Penja Nijeto priznali razlike u stavovima o različitim pitanjima, ali i izrazili želju da nastave dijalog o postizanju sporazuma dve zemlje.

Jedan od prvih Trampovih poteza na položaju predsednika bio je da potpiše uredbu o izgradnji zida duž američko-meksičke granice, dok je više puta poručivao da će to da finansira Meksiko.

Meksički lider jasno je stavio do znanja da njegova zemlja ne planira da snosi troškove izgradnje zida i otkazao je planiranu posetu Sjedinjenim Državama nakon što je Tramp potpisao uredbu.

XS
SM
MD
LG