Linkovi

Strani studenti na studijama medicine - teško, ali moguće


Univerzitet Džons Hopkins
Univerzitet Džons Hopkins

Medjunarodni studenti koji žele da steknu medicinsko obrazovanje u Sjedinjenim Državama su suočeni sa izazovima koje je gotovo nemoguće prevazići. Većina državnih univerziteta ne želi da ih prihvati, a privatni univerziteti imaju veoma malo slobodnih mesta za visoko konkurentne pozicije. Pa ipak to nije nemoguće. Glas Amerike razgovarao je sa nekim medjunarodnim studentima na medicinskom fakultetu univerziteta Džons Hopkins da bi saznala kako su prevazišli sve te prepreke.

32-godišnja Fatima Ismail je znala da želi da bude lekar kao mlada devojčica dok je rasla u Dubaiju.

“Uvek sam bila fascinirana mozgom i načinom na koji funkcioniše. Volela sam da radim sa decom. Postoji ogromna populacija dece sa razvojnim problemima kojima se niko istinski ne bavi, na Bliskom istoku generalno, a posebno u mojoj zemlji.”

Stoga je nakon završetka medicinskog fakulteta u njenoj matičnoj zemlji, podnela molbu za obuku na Džons Hopkins univerzitetu u Baltimoru, gde je bila na studentskoj razmeni tokom studija medicine.

Fatima je jedna od pripadnica izabrane grupe medjunarodnih studenata koji unapredjuju svoje medicinsko obrazovanje u SAD. Kolege su joj rekle kako su podnele molbe za desetine programa.

“Proces je veoma konkurentan. Očigledno manje su vam šanse da budete primljeni na postdiplomske studije medicine, jer prioritet imaju američki diplomci. Medjutim, to nije nemoguće. Sve što treba da uradite je da dosta unapred planirate.”

Planiranje je ključ, za strane studente koji pokušavju da se upišu na američke studije medicine. Čak i kada su njihovi fakulteti iz matičnih zemalja priznati, većina programa zahteva studije medicine u SAD pre prijavljivanja na postdiplomske studije, kaže direktor prijemnog odeljenja na medicinskom fakultetu univerziteta Dzons Hopkins, Pol Vajt.

“Mi želimo da studenti završe bar jednu godinu dodatnih kurseva u bilo kojoj oblasti u SAD kako bi ocenili za kakve su kurseve sposobni i koliko dobro prolaze na testovima. Nema sumnje, ako dobro prodju u SAD, i polože prijemni ispit oni će steći pravo da budu primljeni.”

Karum Arora iz Indije je na četvrtoj godini postdiplomskih studija medicine I specijalizuje oftamologiju. On je bio u prilici da se upiše na postdiplomske studije, jer je fakultet takodje završio na Džons Hopkinsu kao i dvogodišnji program kliničkog istraživanja u oblasti oftamologije.

“Ne mogu vam reći koliko su divni moji mentori bili tokom te dve godine. I oni su bili na Hopkinsu i podržali me kada sam podneo molbu za medicinski fakultet, davali mi informacije o projektima vezanim za oftamologiju i sada me podržavaju dok podnosim molbu za staž.”

Univerzitetski administratori sugerišu da medjunarodni studenti podnose molbe za staž posle završetka medicine u njihovim zemljama ili da dodju na fakultet. Medjutim, čak i najkvalifikovaniji podnosilac molbe je suočen sa visoko konkurentnim i veoma dugim putem dok ne postane lekar u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG