Linkovi

Oprezni optimizam vlasnika malih preduzeća


Vlasnici malih preduzeća, s kojima je Glas Amerike razgovarao, navode da zdravstveno osiguranje predstavlja jedan od najvećih troškova i rizika.

Prema klasifikaciji američke Uprave za mala preduzeća, svi biznisi sa manje od 500 zaposlenih smatraju se malim. Širom Sjedinjenih Država trenutno ima 23 miliona malih preduzeća, čiji je udio u ukupnoj prodaji 54 odsto. Dopisnik Glasa Amerike iz Njujorka posjetio je nedavno tri male kompanije i izvještava o njihovom poslovanju u trenutnoj ekonomskoj klimi.

Mark Zverdling otvorio je sportsku marketinšku kompaniju “Generacija Z” prije sedam godina. Mark, koji zapošljava tri radnika, kaže da su priliv gotovine, odgovornost prema zaposlenima i okretnost ključni za uspjeh.

“Ljudi žele da posluju sa malim kompanijama i, mada ne volim da koristim riječ okretan, mislim da biznisi traže od nekih od svojih partnera da budu okretni. Postoji uzbuđenje u pogledu trenutne ekonomske situacije i prilika koje se nude, tako da mislim da je to jedinstvena stvar.”

U Snoudoniji, velškom restoranu u njujorškoj četvrti Kvins, vlasnica Keri Spiler kaže da teško ostvaruje profit, dvije godine nakon otvaranja. Uz velike troškove za struju, Spiler je bila iznenađena i time koliko je vlada uključena u poslovanje njenog preduzeća.

“Porezi su mi u suštini bili najveća lekcija. Porez za zaposlene, morate da platite nadoknadu za nezaposlene, porez na profit. Sve te mjesečne obaveze vas, naročito na početku, mnogo opterećuju.”

Vlasnici malih preduzeća, s kojima je Glas Amerike razgovarao, navode da zdravstveno osiguranje predstavlja jedan od najvećih troškova i rizika. Firme sa manje od 50 zaposlenih nisu obavezne da nude osiguranje, koje je međutim neophodno da biste privukli i zadržali radnike. Dejvid Rosini, vlasnik inženjerske kompanije, kaže da je obezbjeđivanje zdravstvene zaštite gotovo najteži problem s kojim se suočava.

“Pokrivamo većinu troškova zaposlenih za zdravstveno osiguranje i proteklu deceniju, koliko ovo radim, oni svake godine rastu za 20 do 25 odsto. I svake godine pokušavamo da nađemo najbolje osiguranje za najrazumniju cijenu i to je jednostavno nešto što ne možemo da kontrolišemo.”

Prema nedavnom ekonomskom izvještaju Banke Amerike i CFI Grupe, mala preduzeća dobro posluju. Međutim, direktor za mala preduzeća u Banci Amerike Su Lonergan, kaže da treba biti oprezni optimista.

“Mali biznisi i dalje nerado troše i šire se, što obuhvata i zapošljavanje. Zabrinuti su da bi moglo da dođe do obrta, zbog mogućeg povećanja plata, odnosno cijene rada u budućnosti.”

Istraživanje je takođe pokazalo da je američki preduzetnički duh prisutan među pripadnicima milenijumske generacije, koji su rođeni 1980-tih i 90-tih. Mnogi od njih žele da budu vlasnici malog biznisa i gaje optimizam u pogledu ekonomije.

XS
SM
MD
LG