Linkovi

Kuba skinuta sa liste sponzora terorizma


Kubanski predsednik Raul Kastro
Kubanski predsednik Raul Kastro

Sjedinjene Države uklonile su danas Kubu sa spiska sponzora terorizma, što je još jedan korak ka obnavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje posle pet decenija zastoja

Američki predsednik Barak Obama je ubrzo nakon susreta sa kubanskim kolegom Raulom Kastrom najavio da planira sa ukloni Kubu sa spiska, dok dve zemlje razgovaraju o otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani.

Kongres je imao 45 dana da uloži primedbu na najavljeni potez, ali to nije učinjeno, posle čega je državni sekretar Džon Keri zvanično skinuo Kubu sa spiska sponzora terorizma.

Sjedinjene Države saopštile su da su i dalje zabrinute zbog niza kubanskih mera i akcija. Međutim, Državni sekretarijat je naglasio da američki sused nije podržavao međunarodni terorizam u poslednjih šest meseci i da je time pružio Sjedinjenim Državama garancije da to neće činiti u budućnosti, čime su dostignuti kriterijumi za uklanjanje Kube sa liste.

To bi Havani moglo daomogući veći pristup globalnim finansijskim tržištima i kreditima organizacija kao što je Svetska banka.

XS
SM
MD
LG