Linkovi

Zabrinutost zbog novog virusa


Mikroskopski prikaz novog virusa
Mikroskopski prikaz novog virusa

Još tri osobe umrle u Saudijskoj Arabiji zbog novog takozvanog Koronavirusa sličnog SARS-u, čime se ukupan broj smrtnih slučajeva povećao na 30.

Portparol SZO izjavio je da su to potvrdile i saudijske vlasti. On je rekao da je potvrđen još jedan novi slučaj u zemlji čime se ukupan broj slučajeva na svetu popeo na 50, uključujući i 30 smrtnih

Američke medicinske vlasti saopštile su da pažljivo prate situaciju sa novim bliskoistočnim respiratornim sindromom - koronavirusom, sličnim SARS-u, koji se pojavio u Saudijskoj Arabiji prošle godine.

„Ne znamo kako su se te osobe inficirale. Pretpostavljamo da su bile izložene inficiranim životinjama. Karakteristično je da se taj virus ne prenosi lako sa osobe na osobu tako da ne postoji ono što nazivamo postojana prenosivost, sa vas na mene, sa mene na moju porodicu i tako dalje“, kazao je Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Virus se pojavio i u Jordanu, Kataru, Tunisu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok su turisti pojedine slučajeve preneli u Francusku, Britaniju i Nemačku. Francuska je prijavila prvi smrtni slučaj od Koronavirusa u utorak.

„Trenutno smo zabrinuti da li virus može da mutira i sve više počne da se prenosi među ljudima. To za sada nije slučaj, osim nekoliko izuzetaka. Druga veoma zabrinjavajuća stvar je što je virus veoma smrtonosan“, naglasio je Fauči.

Bolest je iz iste porodice virusa koja je izazvala pojavu SARS-a koji se u svetu pojavio kasne 2003. godine i do kojeg je umrlo 775 osoba.
XS
SM
MD
LG