Linkovi

Obuka učenica za kompjuterske nauke


Kompjuterske nauke su jedna od najbrže rastućih oblasti u Sjedinjenim Državama. Procenjuje se da će se u narednih deset godina u Americi otvoriti više od četiri miliona radnih mesta za kompjuterske stručnjake. Međutim, kako stvari sada stoje, na tim poslovima će raditi mali broj žena.

Nedi Alani, učenica četvrtog razreda srednje škole je sa svojim malim školskim timom kreirala web stranicu PoliTins.

“Cilj nam je bio da se uhvatimo u koštac sa problemom male zastupljenosti tinejdžera u politici. Zato smo otvorili veb stranicu, za tinejdžere, na kojoj mogu da izlažu svoje mišljenje o političkim događanjima u zemlji.”

Veb stranicu zvanu Ribut otvorila je sa svojim timom učenica trećeg razreda Fibi Su.

“Ribut je prva veb stranica, takve vrste, sa sveobuhvatnim podacima o lokalnim resursima za krizne situacije.”

Ove devojke pohađaju letnji kamp, organizacije "Girls Who Code", odnosno Devojke koje kodiraju. To je neprofitna organizacija sa sedištem u Njujorku, koja je partner tehnološkim kompanijama koje prave specijalne programe sa ciljem da za kompjuterske nauke, zainteresuju što više mladih žena. BSA -The Software Alliance je jedna od partnerskih kompanija u Vašingtonu.

“Potražnja za kompjuterskim stručnjacima je ogromna. Očekuje se da će do 2024. U Sjedinjenim Državama biti otvoreno 4 miliona 400 hiljada radnih mesta za kompjuteraše. Takođe se predviđa da će više od million radnih mesta ostati nepopunjeno. Mi se nadamo da ćemo sa organizacijom "Girls Who Code", moći da pomognemo u popunjavanju tih radnih mesta i da pomognemo da se zaposli veći broj žena”, kaže Tina Faruki iz te organizacije.

Od 2012. je više od 10 hiljada srednjoškolki pohađalo letnje kampove i vanškolsku nastavu kompjuterskih nauka. Besplatna, letnja nastava, koja traje sedam nedelja je namenjena učenicama koje nemaju kompjutersko iskustvo.

Tokom ovo letnjeg kursa upoznala sam se sa puno različitih programerskih jezika. Proramirali smo različite igrice na kompjuteru i bilo je izuzetno interesantno jer se odmah vidi rezultat”, ističe Nidi Alani.

Program takođe omogućava učenicama da se upoznaju sa radom NASA-e i nekih tehnoloških kompanije.

“... mogle su da vide žene koje su na čelu velikih kompanija i da im njihov uspeh posluži kao inspiracija, da im budu uzor”, ističe Faruki.

To iskustvo je nekim učenicama dalo novu ideju o tome čime u životu žele da se bave.

“Tehnologija me nije mnogo interesovala, ali sam sada potpuno promenila mišljenje i ustanovila da me izuzetno privlače robotika i kodiranje, a ideje samo naviru”, navodi učenica Eni Gomez.

“Uživala sam i definitivno sam postala samouverenija, posebno kada su u pitanju kompjuteri”, ističe Nidi Alani.

Organizatori kompjuterskih kurseva se nadaju da će učenice stečeno znanje primenjivati kada krenu na studije, a i kasnije.

XS
SM
MD
LG