Linkovi

Ešton, Dačić i Tači predloženi za Nobela


Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom poslednje runde dijaloga u Briselu
Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton tokom poslednje runde dijaloga u Briselu

Ko-predsedavajući srpskog i albanskog kokusa u Američkom kongresu predložili su učesnike dijaloga za Nobelovu nagradu za mir zbog ključne uloge u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Ko-predsedavajući srpskog i albanskog kokusa u Američkom kongresu, kongresmeni Ted Pou i Imenjuel Kliver, odnosno Eliot Engel i Robert Aderholt, danas su uputili zvanično pismo Norveškom Nobelovom komitetu u kome su predložili Visoku predstavnicu Evropske unije, Ketrin Ešton, premijera Srbije, Ivicu Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija za dobitnike Nobelove nagrade za mir za 2014. zbog njihove, kako je navedeno, "kritične uloge u normalizovanju odnosa izmedju Srbije i Kosova".

U pismu se ističe da aprilski sporazum, koji su zaključili premijeri Dačić i Tači uz posredovanje Visoke predstavnice Ešton, predstavlja dramatičnu i istorijsku prekretnicu za Srbiju, Kosovo i za "nemiran balkanski region u celini".

Takodje se navodi da su premijeri Srbije i Kosova pokazali izuzetnu predanost, hrabrost i viziju u traganju za putem ka svetlijoj budućnosti, dok se za baronesu Ešton kaže da je pokazala "izuzetno liderstvo, predanost i istrajnost pomažući dvema stranama da izgrade konsenzus".

Us napomenu da se Srbija i Kosovo i dalje ne slažu u pogledu velikog broja pitanja i da se ekstremisti s obe strane protive pomirenju, kongresmeni naglašavaju da je sporazum Beograda i Prištine ipak istinski istorijski uspeh. Njime se, kako se navodi, zatvara poglavlje Balkanskih ratova iz 1990-tih, a građanima Srbije i Kosova otvara put kao izgradnji boljih života za njih i njihovu decu.

Takođe se šalje snažna poruka nade i inspiracije drugima u regionu i širom sveta, navodi se u saopštenju i dodaje da sporazum, u okviru koga su bivši ogorčeni protivnici ostavili razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, predstavlja primer vizije Alfreda Nobela.
XS
SM
MD
LG