Linkovi

SAD i Kina zajedno protiv srčanih oboljenja


Američko udruženje za borbu protiv bolesti srca i Narodna Republika Kina nedavno su potpisale sporazum o partnerstvu, na kojem se radilo godinama. Od tog sporazuma, koristi bi mogao da ima čitav svet.

Fotoaparati i svetlost bliceva zabeležili su ceremoniju potpisivanja konačnog sporazuma između Američkog udruženja za bolesti srca i Narodne Republike Kine. Dokumentom je predviđeno smanjenje broja smrtnih slučajeva od srčanog napada i moždanog udara u Kini, a verovatno i širom sveta.

U kardiovaskularne bolesti spadaju moždani udar i srčani napad. Te bolesti su najčešći uzročnik prerane smrti i Kini i u mnogim zemljama u razvoju. Studije su pokazale da su kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od 17 miliona smrtnih slučajeva godišnje u celom svetu, a očekuje se da će taj broj porasti na 23 miliona u narednih 15 godina. Daglas Bojl iz Američkog udruženja za bolesti srca govorio je o tom pitanju na ceremoniji u Vašingtonu.

“Verujemo da zajedno to možemo da promenimo, stvaranjem sveta u kojem se čuvaju životi, sveta u kojem svako može da živi zdraviji i duži život”.

U Sjedinjenim Državama, smrtnost zbog srčanih oboljenja opala je za 30 procenata zbog unapređenja u medicinskoj nauci, obrazovnih kampanja o prevenciji srčanih oboljenja i poznavanju tehnike pružanja veštačkog disanja, koje ponovo uspostavlja rad srca.

Američko udruženja za bolesti srca navodi da, zbog ogromnog broja kineske populacije, postoji velika verovatnoća da će slučajni prolaznik morati da pomogne nekome ko ima srčani udar.

Sporazum pruža mogućnost za razmenu istraživača, lekara i specijalista za javno zdravlje koji će raditi zajedno sa svojim kolegama u Americi i Kini. Takođe pruža mogućnost za timove naučnika da sarađuju na unapređenju naučnog znanja o kardiovaskularnom zdravlju.

Vong Žigang iz kineskog ministarstva za nauku i tehnologiju nazvao je Ameriku jednim od najvažnijih kineskih partnera. On je rekao da je dobrodošla šansa za podizanje standarda zdravstvene nege u njegovoj zemlji i poboljšanje ukupnog zdravlja u Americi i Kini.

XS
SM
MD
LG