Linkovi

SAD i Kina razmenjuju optužbe


Kineski brodovi u vodama blizu spornih ostrva Spratli
Kineski brodovi u vodama blizu spornih ostrva Spratli

Američki sekretar za odbranu pozvao je Kinu da obustavi izgradnju u Južnom kineskom moru, dok je Peking optužio Vašington za dvostruke standarde

Američki sekretar za odbranu Eš Karter, koji je juče započeo desetodnevnu azijsku turneju, poručio je da će Sjedinjene Države godinama biti glavna bezbjednosna sila u azijsko-pacifičkom regionu i zatražio od Kine da hitno obustavi izgradnju ostrva u Južnom kineskom moru. Peking je oštro reagovao na Karterovu izjavu i optužio Vašington za dvostruke standarde.

Američki sekretar za odbranu, koji će narednih dana boraviti u posjeti Singapuru, Vijetnamu i Indiji, juče je na Havajima poručio da sve azijske zemlje, uključujući i Kinu, moraju da pokažu uzdržanost.

„Zalažemo se za mirno rješenje svih sporova i hitan i dugotrajan prekid zauzimanja teritorije od strane bilo koje zemlje. Takođe se protivimo bilo kakvoj budućoj militarizaciji spornih teritorija. Svojim akcijama u Južnom kineskom moru, Kina odstupa od međunarodnih normi koje jačaju azijsko-pacifičku bezbjednosnu arhitekturu i regionalnog konsenzusa u pogledu ne-nasilnog pristupa ovom i drugim dugogodišnjim sporovima.“

Karter je upozorio Peking nedelju dana nakon što je američka mornarica poslala avion sa televizijskom ekipom koja je trebalo da snimi kineske aktivnosti na spornim ostrvima Spratli u Južnom kineskom moru. Američki zvaničnici tvrde da je Kina dodala oko 800 hektara na pet ispostava, dok video snimci prikazuju kako kineski brodovi rade na pretvaranju grebena u ostrva i luke. Kineska mornarica upozorila je međutim američku letjelicu da napusti to područje.

„Sjedinjene Države će, nesumnjivo, letjeti, ploviti i operisati gdje god nam to dozvoljava međunarodno pravo i to širom svijeta“, naglasio je Karter.

Kina je danas uzvratila na američke kritike i optužila Vašington za dvostruke standarde.

Ukoliko nije riječ o dvostrukim standardima, onda Sjedinjene Države imaju druge motive za takve izjave. Želim da ponovim da su obim i tempo kineske izgradnje na pomenutim ostrvima u potpunosti u skladu sa kineskim međunarodnim odgovornostima i obavezama kao velike zemlje. Sjedinjene Države bi trebalo ozbiljno da razmotre kakav azijsko-pacifički region žele da vide i kakva bi njihova uloga trebalo da bude“, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Peking polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora, preko kojeg se odvija pomorska trgovina u vrijednosti od pet hiljada milijardi dolara godišnje. Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunei polažu pravo na različita područja u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG