Linkovi

SAD: Kina među zemljama sa najvećim trafikingom


Reks Tilerson, državni sekretar SAD
Reks Tilerson, državni sekretar SAD

Stejt Department objavio je godišnji izveštaj o trgovini ljudima, navodeći 23 zemlje kao države najveće prekršioce ljudskih prava kada je reč o trafikingu. Među njima je Kina, koja je spuštena u istu kategoriju, u kojoj su se već nalazile Severna Koreja i Sirija.

Trgovina ljudima je savremeno ropstvo – kriminalna industrija u kojoj se obrću milijarde dolara, a koja uskraćuje slobodu, kako se procenjuje, 20 miliona ljudi širom planete, navode američki zvaničnici. Upadljiva promena u ovogodišnjem izveštaju o trgovini ljudima: Stejt Deparment je smanjio rejting Kine i spustio je na nivo Severne Koreje i Sirije.

"Kina je spuštena na treći nivo u ovogodišnjem izveštaju, delimično zato što nije preduzela ozbiljne korake da okonča sopstveno saučesništvo u trafikingu, što uključuje i prisustvo prinudnih radnika iz Severne Koreje u Kini”, navodi Tilerson.

Odluka da se smanji rejting Kine vidi se kao prvi veći ukor Trampove administracije Kini zbog nepoštovanja ljudskih prava. Peking je osudio taj potez. Vašington odgovara da je cilj izveštaja da se podstaknu promene na bolje.

Prilikom predstavljanja izveštaja, osmoro žena i muškaraca iz svih delova sveta dobilo je priznanje zbog svojih napora u globalnoj borbi protiv savremenog ropstva. Među njima je aktivistkinja Bum Mosbi sa Tajlanda.

"Ovde smo zbog vrednog rada i timskog rada mnogih heroja. Na kraju, suočeni sa zlom trgovine ljudima svi imamo izbor – da ne uradimo ništa ili učinimo nešto”.

Američki zvaničnici, među kojima je ćerka predsednika Trampa Ivanka u utorak su apelovali na vlasti drugih zemalja da ne okreću glavu od zločina trgovine ljudima.

“Ovogodišnji izveštaj naglašava odgovornost svih vlada da krivično gone krijumčare ljudima. On takođe pruža priliku zemljama da vide kako se druge države bore protiv trafikinga i usvoje najefikasnije strategije i taktike, a ujedno obnove sopstvenu odlučnost u toj borbi”.

Zemlje navedene kao najveći prekršioci mogu da budu kažnjene sankcijama koje će im zabraniti učešće u programima kulturne razmene sa SAD.

XS
SM
MD
LG