Linkovi

Pitanje karaktera dominiralo kampanjom u SAD


Amerikanci će izabrati novog predsednika 8. novembra. Dok će pitanja poput ekonomije i spoljne politike biti važna, ankete nagoveštavaju da će mnogi birači verovatno doneti odluku na osnovu toga šta misle o ličnim karakteristikama dvoje glavnih kandidata - demokrate Hilari Klinton i republikanaca Donalda Trampa. Pitanje karaktera često je dominiralo ovogodišnjom izbornom kampanjom.

U završnim danima kampanje, kandidati za Belu kuću Hilari Klinton i Donald Tramp prvenstveno su usredsredjeni na mane svog rivala. Obnovljena FBI-jeva istraga Hilarinog korišćenja privatnog imejl servera dok je bila državna sekretarka vratila je u prvi plan pitanje njene pouzdanosti, i Tramp nije gubio vreme da iskoristi šansu za napad.

“Ovo je najveći politički skandal od Votergejta i svako se duboko nada da će pravda, najzad, biti lepo zadovoljena.”

Klinton je možda u defanzivi, ali i ona u poslednjim danima kampanje kritikuje Trampove karakterne nedostatke.

“Donald Tramp raspiruje strahove, sramoti našu demokratiju i vredja jednu grupu Amerikanaca za drugom…”

Predsedničke kampanje često su usredsredjene na pitanja kao što su ekonomija, spoljna politika i imigracija. Medjutim, ova godina je očigledno drugačija – kaže ekspert Met Dalek.

“Ova trka počela je prvenstveno da se odnosi na karakter i ličnost kandidata. Mislim da će pitanje karaktera ostati u centru pažnje i mislim da, u neobičnoj meri, politička i društvena pitanja više nisu tako važna kao što obično jesu.”

Ankete pokazuju da mnogi birači nisu sigurni da mogu da veruju Klinton. Medjutim, još veći broj njih strahuje da Tramp nema odgovarajući temperament da bi bio predsednik. Te predstave o nedostacima dvoje kandidata dominirale su kampanjom, kaže analitičar sa univerziteta Zapadne Virdžinije, Petrik Hiki.

“Mislim da su ovo veoma neobični američki predsednički izbori po tome što većina američkih gradjana ima nepovoljno mišljenje o oba kandidata. Obično se to dešava sa jednim kandidatom, ali ne sa oboje.”

Pitanja u vezi sa karakterom bila su u prvom planu tokom cele kampanje. U drugoj predsedničkoj debati, Tramp se “okomio” na Klinton u vezi sa njenim imejlovima.

“Ako pobedim, daću nalog sekretaru za pravosudje da imenuje specijalnog tužioca koji će razmotriti tvoju situaciju.”

U trećoj debati, Klinton je krenula u ofanzivu zbog Trampovih kontroverznih komentara o ženama.

“Donald misli da ga omalovažavanje žena čini većim čovekom. On napada njihovo dostojanstvo, njihovo samopoštovanje, a ne verujem postoji i jedna žena koja ne zna kakav je to osećaj.”

Uz sve napade na karakter, ishod izbora verovatno će zavisiti od toga čije su pristalice motivisanije da glasaju, kaže Petrik Hiki.

“Ovo su svojevrsni anti-izbori, nasuprot pro-izborima, što po meni znači da će izlaznost na dan izbora biti zaista ključna, pitanje koja strana može da svoje birače navede da se pojave na biralištima”

Jedna od najdužih i najviše polarizujućih izbornih kampanja u američkoj istoriji završava se u sledeći utorak a mnogi birači ne mogu da dočekaju taj dan.

XS
SM
MD
LG