Linkovi

Amerikanci i dalje zabrinuti zbog ekonomije


Volstrit
Volstrit

Ekonomija zemlje i dalje muči mnoge Amerikance, zabrinute za posao i rastuću nejednakost u primanjima.

Proteklih nedelja, pitanja imigracije, nacionalne bezbednosti i kontraterorizma kao da su gurnula u zasenak američku ekonomiju na debatama predsedničkih pretendenata.

Sudža Džozef, u Kolumbiji u saveznoj državi Merilend, u predgrađu Vašingtona, pomaže nezaposlenima da ponovo stanu na noge. Ona kaže da je, u proteklih nekoliko godina, videla razliku u načinu gledanja nezaposlenih na mogućnosti koje im se pružaju za zapošljavanje.

“Neki od naših klijenata dođu i kažu:” Pre nego što sam došao kod vas niko mi nije ni odgovarao na molbe za zapošljavanje, a sada mi se poslodavci javljaju, što je veoma ohrabrujuće.”

Pre sedam godina, predsednik Barak Obama je došao u Belu kuću, u vreme recesije. Od tada se, nezaposlenost u Sjedinjenim Državama smanjila za pola, odnosno pala je na 5 odsto.Otvoreno je 13 miliona novih radnih mesta.

“Da, ekonomija raste i otvaraju se nova radna mesta. Sa tržišta rada stižu dobre vesti, a sudeći prema nekim pokazateljima i dnevnice bi ove godine mogle da porastu", kaže analitičar Anirban Basu.

Ali i pored dobrih vesti, Basu kaže da se oseća neizvesnost, kako će se kretati američka ekonomija u 2017.

Naši proizvodni kapaciteti su ogromni, ali potražnja je slaba. Jedan od razloga je, što je ekonomija na globalnom nivou i dalje slaba. Na početku nove godine počele su da stižiu loše vesti o kineskoj ekonomiji.”

Neizvesnost je prisutna i za ovim kuhinjskim stolom u Merilendu, za kojim sede studenti Heza Malinzi, Frederik Torens i Denel Hemond. Oni pokušavaju da pokrenu svoju modnu kompaniju, za izradu galanterije.

“Uvek smo bili kreativni. Stalno razmišljam šta je to u čemu bih zaista bio dobar i uspešan”, ističe Hemond.

“Osnovali smo kompaniju da bi jednog dana kada diplomiramo imali i posao, a ne samo diplomu na papiru i dugove za studije”, navodi Frederik.

Za 21. godišnjeg Hezu Malinzija, je gledajući kako mu se majka muči jer je zbog povrede izgubila posao, to je bio dovoljan razlog da počne da razmišlja o finansijskoj nezavisnosti kada diplomira.

“Raditi tako naporno, a nemati nikakva prava koja je zaslužila svojim radom. Verujem da bi svakome trebalo da bude omogućeno da radi za sebe i obezbedi se.”

Za ove dugogodišnje prijatelje, put ka solidnoj ekonomskoj budućnosti temelji se na tradicionalnom američkom preduzetništvu.

XS
SM
MD
LG