Linkovi

SAD: Zvaničan početak izborne trke


Senator Ted Kruz objavljuje kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke na Univerzitetu Liberti u saveznoj državi Virdžiniji
Senator Ted Kruz objavljuje kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke na Univerzitetu Liberti u saveznoj državi Virdžiniji

Konzervativni republikanski senator iz Teksasa, Ted Kruz, prvi je zvanični kandidat za predsedničke izbore 2016 godine

U Sjedinjenim Državama je objavljena prva predsjednička kandidatura. Jedan od najkonzervativnijih zakonodavaca u Kongresu, senator Ted Kruz, saopštio je da će učestvovati u trci za nominaciju Republikanske stranke.

Duga predizborna kampanja za američke predsjedničke izbore 2016. godine i zvanično je počela. Konzervativni republikanski senator iz Teksasa i miljenik pokreta “Čajanka” Ted Kruz sinoć je na tviteru objavio svoju kandidaturu, koju je danas ozvaničio govorom na najvećem hrišćanskom koledžu u zemlji, koji se nalazi u saveznoj državi Virdžiniji.

“Vjerujem u moć miliona hrabrih konzervativca da ustanu i ponovo ožive obećanu Ameriku. Zato danas objavljujem kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Država. “

Kruz je prvi političar iz dvije glavne stranke koji je objavio predsjedničku kandidaturu. Sin kubanskog imigranta, čiji je izbor za senatora 2012. potresao republikanski establišment, Ted Kruz se u političkim krugovima u Vašingtonu smatra kontroverznom ličnošću.

Najpoznatiji je po tome što je 2013. predvodio borbu protiv Obaminog zakona o reformi zdravstvene zaštitie, koja je kulminirala šesnaestodnevnim zatvaranjem federalne vlade, nakon Kruzovog 21–osatnog govora u Senatu, ispunjenog političkom retorikom i čak dječjim knjigama. Ted Kruz je zbog tog poteza zaradio veliki broj neprijatelja, među kojima su i mnoge republikanske kolege u Kongresu.

“Ako bih birao između toga da budem ponižavan u Vašingtonu i poštovan u Teksasu s jedne strane ili ponižavan u Teksasu, a poštovan u Vašingtonu s druge, svaki put bih se odlučio za prvo.”

Konzervativni senator se ne smatra favoritom i vjerovatno neće dugo biti jedini kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Očekuje se da će njegov primjer za par nedelje slijediti senator Rend Pol.

“Drugačija vrsta republikanaca će možda biti prava osoba za pobjedu na izborima”, kazao je Pol.

Bivši guverner Floride Džeb Buš već prikuplja ogromne svote novca i prvi vrhu je mnogih anketa.

“Iza mene su izuzetni rezultati i toga se ne stidim. Ne želim da se mijenjam”.

Među potencijalnim kandidatima su i bivši guverneri Teksasa i Viskonsina - Rik Peri i Skot Volker, kao i senator Marko Rubio. U međuvremenu, protivnici Teda Kruza ističu da će senatoru iz Teksasa vjerovatno biti teže da prikupi novac za kampanju, iz tradicionalne, umjerene republikanske baze. Kruzove pristalice se međutim ne slažu.

“Ako stalno radite istu stvar i postajete umjereni republikanac, onda ne možete da pobijedite”, kaže jedan od njegovih pristalica.

Ted Kruz planira da prikupi 40 do 50 miliona dolara tokom izborne trke za republikansku predsjedničku nominaciju što mu vjerovatno, zbog potencijalno velikog broja kandidata, neće biti dovoljno. Ukoliko pak pobijedi u toj trci, na izborima će se moguće suočiti sa bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja još nije objavila kandidaturu.

XS
SM
MD
LG