Linkovi

Tramp sutra o imigraciji, Klinton se priprema za debate


Predsednički kandidat Republikanske stranke Donald Tramp sjutra će predstaviti svoj plan za imigraciju, centralno pitanje njegove dosadašnje predizborne kampanje. Tramp, koji je zahvaljući oštrom stavu o ilegalnim imigrantima dobio veliku podršku u trci za predsjedničku nominaciju, na Tviteru je danas podsjetio da je od prvog dana govorio da će da izgradi veliki zid na južnoj granici i mnogo više. Republikanski kandidat predstaviće svoj plan u Arizoni, gdje se, uz Floridu, danas održavaju primarni izbori za Senat na koje bi mogla da utiče i Trampova predizborna kampanja.

Analitičari su dugo spekulisali o tome kako će predsjednička kampanja republikanskog kandidata Donalda Trampa uticati na izbore za Kongres. Birači u Arizoni i Floridi, gdje se održavaju primarni izbori za Senat, mogli bi da daju odgovor na to. Republikanski senatori Džon Mekejn i Marko Rubio, koji pokušavaju da zadrže mjesta u Kongresu, već su se ranije našli u centru pažnje predizborne kampanje.

“NIkada nisam bio ljubitelj Džona Mekejna.”

Tramp, koji nikada nije služio u vojsci, izazvao je oštre rekacije kada je kritikovao vojno iskustvo senatora Mekejna, koji je bio zarobljen tokom rata u Vijetnamu. Kasnije ga je ipak podržao.

"Veoma cijenim senatora Džona Mekejna.

Mekejn je ranije najavio da ga očekuju teški izbori, a isti slučaj je i sa Rubijom čiji protivkandidat je republikanski građevinar kojeg su mnogi prozvali “mali Tramp.”

Republikanskog predsjedničkog kandidata, u međuvremenu, očekuje sjutrašnji ključni govor o imigraciji koji bi konačno trebalo da razjasni njegove stavove o tom pitanju. Tramp je proteklih dana iznosio različite poruke o tome da li se i dalje zalaže za masovnu deportaciju 11 miliona ilegalnih imigranata, za koju se zalagao tokom izborne trke za predsjedničku nominaciju.

Njegova demokratska rivalka, Hilari Klinton, pak nastavlja da prikuplja novac za svoju kampanju i da se priprema za debate, koje se održavaju za mjesec dana i mogle bi da utiču na tok izbora.

Klinton, koja i dalje vodi u predizbornim anketama, prije debata će se suočiti sa objavljivanjem izvještaja o istrazi njenog imejl servera koju je sproveo Federalni istražni biro. Kako prenose američki mediji, FBI bi već sjutra mogao da objavi detalje izvještaja u kojem se Sekretarijatu za pravosuđe preporučuje da ne podiže optužnicu protiv Klinton zbog slanja imejlova sa privatnog servera dok je bila na položaju državne sekretarke.

Klinton se našla u centru pažnje medija i zbog jučerašnje odluke jedne od njenih najbližih saradnica Hume Abedin da napusti supruga, bivšeg kongresmena Entonija Vinera, posle izvještaja o njegovoj umiješanosti u još jedan seksualni skandal. Najavu o rastavi Abedin i Vinera, prokomentarisao je i Tramp, koji je poručio da je saradnica Hilari Klinton bila udata za nekontrolisanu i bolesnu osobu, dok je istovremeno imala pristup povjerljivim informacijama.

Abedin se pominje i u brojnim, novoobjavljenim mejlovima iz Stejt Departmenta, koji su pokrenuli pitanja o njenoj ulozi u organizovanju sastanaka između donatora fondacije Klinton i tadašnje državne sekretarke.

XS
SM
MD
LG